Podle předsedy sdružení Miloslava Kubíčka je na Šumpersku přes šest stovek problémových uživatelů drog. V samotném Šumperku pak údajně působí dobrých patnáct stálých dealerů.

„Podle nedávno provedeného průzkumu téměř tři čtvrtiny mladých lidí uvedlo, že není žádný problém sehnat drogu, ať se již jedná o školu nebo o místo bydliště. Ještě před několika lety byly drogy záležitostí studentů středních škol, nyní se věková hranice snižuje. Marihuana je běžná i u žáků základních škol. Děcka si většinou drogy předávají mezi sebou,“ upozornil Kubíček.

Nejrozšířenější drogou na Šumpersku je hned po marihuaně pervitin. Loni se policistům podařilo odhalit deset varen, šest jich bylo v Šumperku, tři ve Velkých Losinách, po jedné pak v Hanušovicích, Zábřehu a Mohelnici.

Na úseku drogové problematiky policie vyšetřovala šestatřicet trestných činů, což je daleko více než v předchozích letech. V šesti případech se jednalo o delikventy mladší 18 let. „Pervitin lze vyrobit z léků, které jsou volně prodejné. I když lékárny mají kvóty, jaké množství léku mohou najednou prodat, řada z nich je nedodržuje. Například víme o lékárně, kde bez problémů prodali 250 balení modafenu,“ dodal Kubíček.

Podle něj si dnes umí pervitin připravit skoro každý narkoman, proto je těžké odlišit dealera od uživatele. Podle poznatků odborníků ze sdružení je situace alarmující především v Libině, Oskavě a na Hanušovicku. „Často jsou uživateli pervitinu takřka děti, o rizicích drog mají navíc lidé z vesnic daleko měnší povědomí než ve městě,“ řekl Michal Pěnička, který se zabývá terénním programem.

Lidé, kteří se rozhodnou experimentovat s drogami, někdy volí riskantní způsoby. Například když se snaží získat opium z makovic.

„Naříznou makovici, pak posbírají latex a smíchají jej s další látkou tak, aby se dal aplikovat nitrožilně. Jenže si neuvědomují, že si do žil píchají i kaučuk. U nás rostoucí mák navíc obsahuje jen zanedbatelné množství opiátů,“ řekl Miloslav Kubíček.

S užíváním drog souvisí také kriminalita. Většina narkomanů je totiž ve špatné sociální situaci. „Klienti nás často žádají o pomoc při řešení přestupků i trestných činů. Zpravidla se jedná o drobné krádeže v obchodech a supermarketech,“ dodal Kubíček.

#nahled|https://g.denik.cz/58/b8/infografika_drogy_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/58/b8/infografika_drogy.jpg|Drogu bez problému koupíte v polovině republiky#