Na výpravu po vlastech českých se autobus od šumperského hřbitova vydává vždy první prázdninový pátek. Letos se jede již podeváté. „Expedice má vždy téma, od kterého se odvíjejí soutěže během výpravy. Letos je to expedice Robinson. V minulosti jsme byli například námořníci, indiáni, senátoři nebo hvězdáři,“ vysvětlil šéf přes legraci a zábavu Pajout. Ten má na starost to, aby se děti nikdy nenudily. „Letos se mají na co těšit. Budou pátrat po Robinsonově ostrově, potkají lidožrouty, čekají je i soutěže na vodě. Víc už ale prozradit nesmím,“ podotkl Pajout.

Šéf výpravy, který si nechává říkat Já, tvrdí, že se maminky nemusejí o děti bát. „S osmatřiceti malými účastníky jede dvanáct dospělých. O jejich zdraví pečuje lékař Exitus Morbidus. O to, aby netrpěly hlady, se stará kuchař Šlichta. Na to, jak se děti myjí a zda mají čisté oblečení, dohlíží mistr Azurit, pitný režim má na starosti Putyk,“ přiblížil rozdělení úkolů šéf výpravy. Před cestou také dostanou děti od hlavních šéfů vždy několik praktických rad. „Dodržujeme hlavně tyto zásady: neholit se, netelefonovat domů a nevědět, kde jsme. Nejdůležitějším pravidlem je, že když se po návratu maminka zeptá, jak bylo, jediná odpověď, kterou může slyšet zní: bylo dobře,“ dával instrukce Pajout. Pak následoval slavnostní slib, že pravidla budou dodržována.

I když se děti na expedici vždy těší, některé z nich čeká smutné loučení. Dvě dívky dosáhnou letos osmnácti let a podle expedičních pravidel se stávají babami. „Je mi to určitě líto, byla jsem na všech expedicích. Nejvíc se mi líbili Hvězdáři, skvělý byl i Řím. To jsme všude chodili v tógách,“ vzpomíná s úsměvem Pavlína Skopalová, která si letos oblékla expediční tričko naposledy. A proč Expedice BB vždy vyjíždí od hřbitova? „Je lepší cestu zahajovat na hřbitově než na něm skončit,“ odůvodnil místo srazu Pajout.