V sobotu 30. dubna se v centru Šumperku koná Sousedská žranice. Tentokrát ji pořadatelé zaměřili na grilování. Od 10 hodin budou moci lidé na prostranství před tiskárnou Grafotyp ochutnat výrobky místních producentů a podniků, které sídlí v centru města: burgerové restaurace, bistra, pekárny, sýrárny či hned několika kaváren. Své umění též předvedou grilovací týmy.

O čtrnáct dní později se podobná akce uskuteční premiérově v Zábřehu. Festival Jídlo na ulici se uskuteční v sobotu 14. května v ulici Farní a v prostoru za zámkem. V těchto prostorách se setká jídlumilovná veřejnost, prodejci a amatérští i profesionální kuchaři. Ti návštěvníkům připraví například grilované sýry, hamburgery, sushi, či veganské polévky.

Zapojit do akce se může každý. „Splňte si sen a otevřete si na jeden den vysněnou restauraci. Jídlo můžete prodávat, rozdávat nebo vyměňovat," pozval jeden z organizátorů akce Vratislav Jarmar.

Gastronomický maraton uzavře v sobotu 21. května mezinárodní karneval jídla Restaurant Day. Tradičně se jej účastní Jeseník. V tento den si ve městě bude moci kdokoli otevřít vlastní improvizovanou restauraci.

„Zapojte se také nebo přijďte na náměstí Svobody od deseti do patnácti hodin ochutnat domácí dobroty," pozvala spoluorganizátorka akce Martina Seidlerová.