„Při návštěvě před dvěma lety jsem byl hodně skeptický. Tamní chudoba byla opravdu otřesná, poměry místy připomínaly dobu kamennou, ale teď už je vidět, že se situace přece jen lepší,“ řekl po návratu z Haiti Martin Strouhal. A právě proměny oblasti za poslední dva roky a vývoj mezinárodní pomoci jsou hlavním tématem filmu. Autor za něj letos v říjnu získal ocenění na mezinárodní soutěži regionálních televizí KAFKA v Kopřivnici. Vznik celého dokumentu podpořila Arcidiecézní charita Olomouc. Příběh dokumentu je postaven na pohledech několika osob, které mají s ostrovem osobní zkušenost.

První je pohled zdravotní sestry Jany Smyčkové, která působila na severu ostrova půl roku. Druhou osobností je Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc, která je hlavním organizátorem pomoci a zejména projektu Adopce na dálku. V dokumentu hovoří také slovenský lékař Ladislav Šoltés, který na Haiti pracuje v rámci zdravotního projektu, kněz Joseph Bonard, garant adopce na dálku za haitskou stranu, a konečně zábřežský děkan František Eliáš.

Právě on stál u zrodu celé pomoci směřované do oblasti Baie De Henne. Během únorové humanitární mise tam řídil stavbu mola. To oddělilo od moře prameny sladké vody vyvěrající ze skály, a vesnice tak získala životně důležitý zdroj pitné vody. Dokument Martina Strouhala je volným pokračováním jeho předchozího filmu Z Jeseníků na Haiti. Česká televize ho uvede 11. listopadu ve 14.15 na prvním programu.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika