Finanční úřady v regionu chtějí předejít frontám a rozšiřují proto úřední hodiny. Celý tento týden a také 2. dubna budou mít všechna pracoviště finančního úřadu úřední hodiny od osmi až do osmnácti hodin.

„V sídlech bývalých okresů, tedy v Šumperku a v Jeseníku, jsou zaměstnanci připraveni od poplatníků převzít daňová přiznání, případně poradit s jeho vyplněním i v sobotu 30. března. Otevřeno bude tento den od osmi do dvanácti hodin. V rámci sobotních úředních hodin bude možné daň z příjmů i zaplatit, a to na pokladnách jednotlivých územních pracovišť," sdělila mluvčí Finančního úřadu pro Olomoucký kraj Zuzana Žabčíková.

„Pro mě je to dobrá zpráva. Každý rok si sice říkám, že to nebudu nechávat na poslední chvíli, abych nemusel zase stát na finančáku ve frontě, ale pak to tak stejně dopadne. Mám teď práce nad hlavu, takže asi využiju sobotní termín. Snad tam nebude moc lidí," řekl živnostník Milan Březina.

Pro velký zájem veřejnosti vybírali úředníci v minulých dnech daňová přiznání i v některých městech a obcích našeho regionu, například v Mohelnici nebo v Rudě nad Moravou.

Kdo si chce ušetřit cestu na úřad a stání ve frontách, může podat daňové přiznání i elektronicky. „Finanční správa nabízí možnost nejrychlejšího a nejpohodlnějšího podání daňového přiznání prostřednictvím takzvaného daňového portálu, a to na internetové adrese www.daneelektronicky.cz," upozornila Zuzana Žabčíková.

Pokud si při vyplňování formuláře nevíte s něčím rady, najdete pomoc také na internetu. Veškeré informace k dani z příjmů je možné vyhledat na webu www.financnisprava.cz.

Od letošního roku také platí novinka v zákoně, která se týká opozdilců, jež nestihnou podat přiznání a zaplatit daň včas. Dosud jim za to úřad automaticky vyměřil pokutu minimálně pět set korun, pokud bylo zpoždění delší než pět dnů.

Nově platí, že pokuta za pozdní odevzdání daňového přiznání při zpoždění delším než pět pracovních dnů činí pět setin procenta z výšky daně za každý den prodlení. Platí ale, že pokud pokuta nedosáhne výšky dvou set korun, finanční úřad ji nepředepíše.

Stejné je to i se splatností daně. Tam od pátého dne prodlení nabíhá úrok ve výši 14,05 procenta ročně. I tady ale platí, že do limitu dvou set korun se úroky nevybírají.