Původně plánovali, že nasbírají třicet tisíc korun, později padesát tisíc. Jejich snažení ale bylo tak velké, že v pátek 26. února mohli dětskému domovu a Kubíkovi předat šek na neuvěřitelných 144 770 korun.

„Měli jsme zpočátku obavu nastavit částku příliš vysoko, protože vybrat třicet nebo padesát tisíc je náročné. Studentům se ale podařilo něco neuvěřitelného," řekl Čestmír Horký, ředitel Nadačního fondu pomoci Karla Janečka.

S nápadem zapojit do sbírky studenty zábřežského gymnázia přišel právě on, protože pochází ze Zábřehu a je absolventem této školy.

„Když jsme sem přijeli poprvé, zaujalo mě, že studenti v ničem neviděli problém. Hned začali chrlit nápady. V tu chvíli jsem byl přesvědčený, že to zvládnou. Měli obrovskou podporu u vedení školy i svých pedagogů, kteří od začátku věřili tomu, že potřebnou částku vyberou. To, jak si nastavili celou kampaň, dáváme dodnes ostatním za vzorový příklad," dodal Čestmír Horký.

Studenti vytvořili tým asi dvaceti lidí napříč třídami, který nazvali Gympláci pro Kubíka, a rozjeli celý projekt.

„Zkontaktovali jsme také dětský domov, kde Kuba žije. Byli jsme ho navštívit, abychom se s ním seznámili. Pak jsme začali oslovovat firmy, zda by nás nepodpořily," popsala začátky studentka Jana Skřivánková.

Šek na 144 770 korun předali studenti zábřežského gymnázia zdejšímu dětskému domovu. Peníze vybrali ve sbírce pod záštitou Nadačního fondu pomoci Karla Janečka. Jsou určené devítiletému Kubíkovi, který trpí autismem a potřebuje osobního asistenta.

Zaplatili asistenta na další rok

Gymnazisté se rozhodli nespoléhat jen na příspěvky jiných, ale potřebné peníze chtěli i sami vydělat.

„Když byl na naší škole den otevřených dveří, tak jsme vytvořili kavárnu, kde mohli rodiče posedět, zatímco čekali na své děti. Nabízeli jsme kávu i doma upečené sladkosti. Velký úspěch měl také koncert šumperských kapel, na němž zahráli i naši spolužáci," přiblížila další aktivity gymnazistka Michaela Zezulová.

Nadšení gymnazistů zaujalo i místní neziskovou organizaci Charita Zábřeh. Rozhodla se věnovat na podporu Kubíka celý výtěžek ze svého společenského plesu.

Nadační fond přitom každý příspěvek znásobil takzvaným zlatým řezem – koeficientem 1,62. Ke každé darované stokoruně tak přidal 62 koruny.

„Studentům patří velké poděkování. Kubík má díky gymnazistům zajištěného na další rok asistenta, díky němuž bude mít dobrou péči i v oblasti vzdělávání nebo volnočasových aktivit. Velké plus vidím v tom, že pomáhali místní lidé místním. Dárci mohou Kubu potkávat ve městě, vidí, jak roste a zlepšuje se, a poznají, že peníze byly vynaložené na správnou věc," poděkoval studentům vedoucí Dětského domova v Zábřehu Martin Žahourek.

V šesti letech do ústavu mezi dospělé

Nadační fond se rozhodl Kubíkovi pomoci, protože se stal obětí selhání sociálního systému a úřední byrokracie.

Z kojeneckého ústavu byl v šesti letech přemístěný do zařízení pro mentálně postižené dospělé osoby, kde byl průměrný věk čtyřicet let.

„Tím pádem bylo obtížné jakkoliv jeho osobnost posunovat dopředu. Předtím měl osobního asistenta, kterého se musel zříct. Jeho vývoj se zastavil," popsal problémy po přemístění do nevhodného zařízení Čestmír Horký.

Ohlas veřejnosti a slib fondu

Na celý případ tehdy upozornila Česká televize. Po negativní reakci veřejnosti byl Kubík přemístěn do Dětského domova v Zábřehu mezi své vrstevníky.

Nadační fond se tehdy zavázal, že pokud se přesun do adekvátního zařízení podaří, zaplatí Kubovi asistenta. To také splnil.

Když přišla žádost o finanční výpomoc na další rok, rozhodl se zapojit studenty a místní veřejnost a firmy.

„Ze začátku to byla velká výzva. Měli jsme trochu obavy, ale šli jsme do toho spontánně a nezalekli jsme se toho. Chci poděkovat všem, kteří se zapojili. Pekli, vyráběli, dělali, co bylo potřeba. Nikdy se nestalo, že by někdo odmítl. Všichni ochotně spolupracovali, protože jsme to dělali pro dobrou věc, pro Kubíka," uzavřela Michaela Zezulová.