Pult obsadila hromada knih s nejslavnějším čarodějem na obálce. Šanci koupit si sedmý díl ságy s názvem Harry Potter a relikvie smrti už v noci nabídli v našem regionu jen u Patků.

Už ve čtvrt na dvanáct přešlapovali před výlohou čtyři nedočkavci. „Mám všechny díly Pottera, jak dopadne ten poslední, nevím, nechám se překvapit. Program na jarní prázdniny mám jasný,“ řekl patnáctiletý gymnazista Radek Mádr.

Harrymu neodolala ani jednadvacetiletá slečna. „Od táty jsem dostala ultimátum, že musím knihu přečíst do neděle. Pak nastupuje on,“ smála se v čele fronty.

„Mně se nejvíc líbil třetí díl – Vězeň z Azkabanu. Už vím, jak příběh dopadne, ale strašně se těším na různé dějové zvraty. Ještě teď v noci dám do čtení. Aspoň jednu kapitolu“ prohlásila studentka obchodní akademie Inka Matyášová.

Zatímco venku dav Harryho fandů houstl, uvnitř prodejny si parta prodavačů rozebírala hábity, krájela bábovku a dohadovala se, kdo má na hodinkách přesnější čas. Úderem půlnoci se dveře otevřely.

„Co si přejete?“ zažertovala prodavačka Anna Straková s kloboukem na hlavě vstříc prvnímu zákazníkovi. Spolumajitelka knihkupectví Petra Kubalíková všechny potěšila oznámením, že knihu dostanou se slevou padesáti korun a že se bude losovat o šest cen – stolní hry s Potterem. Pro nejmladšího zákazníka byl navíc připraven klobouk, pro nejstaršího láhev piva.

Z pultu bleskem zmizelo dvaadvacet výtisků. Pro ten poslední si ve čtvrt na jednu doběhla mladá dáma z domu přes ulici. Zpod bundy jí vykukovala noční košile.

Anna Straková připomněla příhodu z odpoledne, kdy do prodejny vstoupil malý kluk a naštvaně se ptal: „Tak mi teda řekněte, jak si mám toho Harryho koupit? V noci sem nemůžu, ráno v osm jsem ve škole, a když jdu domů, tak zase máte polední pauzu!“ „Slíbila jsem mu, že na něj v té pauze určitě počkám,“ řekla prodavačka.

Půl hodiny po půlnoci se prodejna vylidnila a vzápětí prodavači pozvedli číši a připili Harrymu, ať přežije poslední díl. Obavy jsou zbytečné. Stačí zalistovat na konec a přečíst poslední větu: „Jizva ho už devatenáct let nezabolela. Všechno bylo, jak má být.“