Obec leží v nejsevernějším cípu Olomouckého kraje a při požáru je v ohrožení i psychiatrická léčebna. Profesionální hasiči z Jeseníku by sem jeli desítky minut. Pomoc hledá vedení radnice u evropských fondů. V Česku s žádostmi o pomoc neuspěla.

„Když se přerozdělují dobré vozy, tak na nás nic nezbyde. Já už nemám sílu neustále prosit. Proto zkoušíme uspět u evropských fondů,“ uvedl starosta Bílé Vody Miroslav Kocián.

V minulosti Bílá Voda několikrát žádala o pomoc. Zatím vždy dostala jen staré a vyřazené vozy. „Vzít takové auto, to bychom si zadělali na problém. Postupně bychom do něj museli investovat stejnou částku jako do nového. Nevidím důvod, proč bychom měli být odkladištěm starých veteránů,“ prohlásil starosta.

Bílá Voda si chce do evropské pokladny sáhnout na částku několika milionů korun, za které chce pořídit nový vůz. „V obci je léčebna, kde je v případě požáru potřeba okamžitě zasáhnout. Sice už funguje mezinárodní spolupráce a polští hasiči tady jsou dříve než profesionálové z Jeseníku, ale ne vždy jsou u nás cesty průjezdné,“ sdělil Kocián jeden z argumentů.

„Máme i velké území lesa. Celý projekt je navíc koncipován tak, abychom mohli pomáhat v případě potřeby i v Polsku,“ dodal starosta.