Bezmála kilometr dlouhá betonová zeď obklopuje obec ze dvou stran. Při povodni, jako byla před dvaceti lety, by vesnici chránila před vodou přetékající přes val u řeky. Výška betonové zdi místy přesahuje metr. Například v místě, kudy vede cesta od bludovského mostu a kde s partou hasičů stojíme.

„Tady to má nejvyšší prioritu. Nejakutnější je uzavřít průchod v tomto místě,“ řekl starosta Chromče František Brdečka, který se do cvičení rovněž aktivně zapojil.

Ředitel Šumperské provozní vodohospodářské společnosti Radim Jirout.
Radim Jirout: Vadí mi, že se teď z vody stalo politické téma

Rozebíratelné hrazení tvoří dřevěné hranoly se zámky, které se prokládají folií. Naskládat jej netrvá partě hasičů ani tři minuty. Důležité je vyzkoušet, zda do sebe hranoly zapadají, jestli pasují na délku i do vodicích lišt ve zdi.

„Dřeva tu máme od roku 2006. Máme je uložené v suchu, neprší na ně, jsou proložena rovnými trámky. Asi je skladujeme dobře. Vidíte, že nejsou popraskané ani zkroucené,“ ukazuje starosta Brdečka.

Protipovodňovou zeď vybudovalo za 17,5 milionu korun Povodí Moravy. Uzavírání otvorů v místech, kudy běžně projíždí auta, stejně jako stavítek pro průchod vody, však mají na starosti místní dobrovolní hasiči. Řídí se přitom manuálem, který přesně určuje, co a v jakém sledu je třeba v případě ohrožení udělat.

Zkoušky jako je tato se mají opakovat každý rok. „Nejlepší by ale bylo, kdybychom to nemuseli naostro nikdy použít,“ shodují se hasiči.

Bývalá textilní manufaktura v Šumperku
Šumperská manufaktura je v zoufalém stavu. Pořádně provětrá městskou kasu