Hasiči jsou ale v pohotovosti, pomoc zaplaveným obcím koordinuje Olomoucký kraj. Ten již na kritická místa vyslal několik desítek profesionálních i dobrovolných hasičů, většinou z Olomoucka a Přerovska.

„V souvislosti s deštěm jsme na Šumpersku nemuseli zasahovat u žádné události. Na pomoc zasaženým obcím jsme nachystáni, na operační středisko se také hlásí jednotky dobrovolných hasičů, ale zatím nás kraj nepovolal," řekl ředitel územního odboru šumperských profesionálních hasičů Martin Žaitlik.

Charita Zábřeh se chystá na zapojení do úklidových prací. V pondělí začala mobilizovat svůj krizový tým, který počítá s osobním nasazením v místě neštěstí.

„Jde o samostatnou a sehranou mobilní jednotku, která již od povodní v roce 2002 vyráží s plným vybavením. K dispozici má například čerpadlo, wapku a průmyslový vysavač. Zatím Charita Zábřeh nemá konkrétní požadavek, je ještě velmi brzo a nebezpečí z velké vody zdaleka neodeznělo," řekl ředitel zábřežské Charity Jiří Karger.

Zábřežská Charita rovněž vyzývá dobrovolníky, kteří by byli v postižených regionech ochotni pomáhat s odstraňováním škod za ubytování, stravu a cestovné.  Kontaktovat mohou Františka Klíče na telefonu 736 509 436, případně na e-mailu nadeje@charitazabreh.cz. Šumperská Charita na svých stránkách zveřejnila veřejnou sbírku, na níž lidé mohou přispět. Peníze lze poslat buď na speciálně zřízené konto, případně odeslat dárcovskou SMS zprávu, jejíž cena je 30 korun.