„Budeme hledat nového nájemce, ale nechceme, aby provozoval podobnou činnost jako ten současný. Tedy žádná herna ani pivnice," řekl ředitel divadla Matěj Kašík.

Pro divadlo ale ukončení smlouvy s provozovatelem současné herny může znamenat prodat příjmů. Nájem za prostory totiž činil výrazný podíl v rozpočtu divadla.

„Budeme se snažit, aby příjem z pronájmu zůstal ve stejné výši, jako je dosud," dodal Matěj Kašík, ale přesnou částku, která od současného provozovatele herny přitéká na konto divadla, odmítl specifikovat.

Prví zájemci o lukrativní prostory na Hlavní třídě se již prý hlásí. Jaká podnikatelská aktivita v divadle nahradí hazard, bude jasné až ke konci roku. „Dovedu si představit kavárnu, mléčný bar či cukrárnu. Úplně ideální by byla například galerie nebo informační centrum. Tyto instituce ale finance negenerují, takže by se jejich činnost neobešla bez dotací a to nepřipadá v úvahu," konstatoval ředitel Kašík.

Herna v budově divadla je už dlouhou dobu předmětem kritiky ze strany občanů. V minulosti se zde mezi gamblery odehrálo i několik incidentů, které řešila policie.

„Herny by z centra města měly zmizet úplně," míní obyvatelka Šumperku Jiřina Vávrová.

Před několika lety bylo v Šumperku kolem dvou stovek klasických hracích automatů, ty ale už téměř vymizely. Zato prudce stoupl počet videoterminálů, což jsou modernější přístroje na hru on-line po síti. V šumperských hospodách a hernách jsou jich skoro tři stovky. Každopádně příjmy šumperské radnice z hazardu jsou výrazným přínosem do městské kasy, za loňský rok se jednalo o částku 27 milionů korun. Z toho z automatů přiteče téměř 26 milionů, zbytek je výnos z loterií a sázek. Z těchto peněz město poměrně štědře dotuje sport i kulturu.

Radnice už v roce 2007 vydala seznam míst, kde se smějí automaty provozovat. Na město okresního formátu je seznam poměrně dlouhý, obsahuje sedmadvacet adres. K tomu ale další bedny blikají v podnicích, jejichž provozovatelé si obstarali povolení od ministerstva financí a radnici tak tímto administrativním procesem obešli. Podle šumperského starosty Zdeňka Brože by město mohlo účinně regulovat hazard až po schválení nové legislativy, která se již připravuje.