„V průběhu dvou let by mělo být obsazeno na policejních odděleních na Šumpersku třiadvacet nových pracovních míst. O nejvíce lidí posílí dopravní inspektorát, kam příští rok nastoupí deset policistů,“ potvrdil ředitel šumperské policie Josef Drábek. Nová pracovní místa částečně obsadí muži z cizinecké policie, která bude od nového roku zrušena. V našem regionu je dosud jediné pracoviště pohraničníků ve Starém Městě. Po vytvoření takzvaného schenghenského prostoru, který prakticky ruší hlídanou hranici, tamní oddělení zanikne. Na pracovní pozice, které se nepodaří obsadit bývalými cizineckými policisty, bude policie pořádat nábory z řad civilistů.

Právě u dopravní policie je nedostatek policistů nejcitelnější. „Při běžné službě se nyní v terénu pohybuje jedna, maximálně dvě hlídky. Dohled nad silničním provozem mají přitom zabezpečovat téměř na šestnácti stech kilometrech silnic. Pokud se podaří všechna plánovaná místa obsadit, v terénu by se denně mělo pohybovat až čtrnáct policistů,“ vysvětlil šéf šumperského dopravního inspektorátu Jiří Alexa. Podle Alexy lze ale těžko odhadnout, zda více policistů na silnicích bude znamenat i menší počet dopravních nehod. Počet karambolů se totiž nijak výrazně nesnížil ani po zavedení bodového systému, který měl být bičem na neukázněné řidiče.

Loni na silnicích našeho regionu zahynulo osmnáct lidí. Letos si dopravní nehody vyžádaly stejný počet obětí jen za období od začátku roku do konce října. „Je na každém řidiči, zda se rozhodne respektovat předpisy. Posílení hlídek bude znamenat alespoň to, že ti neukáznění budou častěji pokutováni,“ řekl Alexa. Více lidí bude také pracovat na obvodních odděleních. Tři noví policisté budou od ledna sloužit na obvodních odděleních v Hanušovicích, Velkých Losinách i Zábřehu.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika