Zpestříte si občas svou pracovní dobu hrou na počítači? Můžete očekávat nepříjemnosti ze strany zaměstnavatele. Řada z nich totiž své zaměstnance hlídá a průběžně kontroluje, zda v práci dělají to, za co jsou placeni. Počítače úředníků monitorují například radnice.

Nyní už to ví sedmadvacetiletý Jiří, který ještě donedávna pracoval na šumperské radnici. „Je fakt, že agenda, kterou jsem měl na starosti, mi zase moc času nezabrala. Tak jsem si hrál na internetu. Bylo velké překvapení, když jsem dostal ostrou výstrahu. Můj vedoucí měl prostřednictvím správce sítě přehled, co na počítači dělám a kde se na internetu pohybuji,“ řekl mladý muž, který si nepřeje zveřejnit příjmení. Z úřadu nakonec odešel do soukromé firmy, kde ovšem již na počítačové hry nemá čas.

„Počítače zaměstnanců náhodně monitorujeme, ale dosud jsme k žádné výpovědi nepřistoupili. Je ovšem těžké zjistit, zda si na internetových stránkách úředník studuje podklady ke své práci, anebo se baví. Hry se ale dají jednoduše odhalit,“ řekl tajemník šumperské radnice Petr Holub. Podle něj je uznávaný právní názor, že pokud se zaměstnanci prokáže hraní her více než polovinu pracovní doby, je to důvod k okamžité výpovědi. „Jedná se o hrubé porušení pracovní kázně, podobně jako u alkoholu na pracovišti,“ dodal Holub.

Při monitorování vyšlo najevo, že radnice má zbytečně moc lidí

Rázně před časem zakročila proti hrajícím si úředníkům radnice v Zábřehu. Koncem roku 2006 zavedla bezpečnostní software, který neustále monitoruje všechny počítačové stanice a v případě výskytu viru nebo jiných problémů je přesně identifikuje. Zároveň se dá ze systému zjistit, co v které chvíli která stanice dělala.

„Zejména jde o sledování internetu, který úředníci samozřejmě k práci potřebují, ale jde o to, zda nemíří na stránky, které nesouvisejí s jejich pracovní činností,“ uvedl tajemník zábřežské radnice Antonín Janhuba.

Databáze je jednou za čtvrtletí k dispozici všem vedoucím zaměstnancům, takže o svých podřízených vědí, kde se v systému pohybovali.

„Po prvním vyhodnocení dat jsme došli k některým dosti katastrofickým číslům. Když jsme spočítali hodiny strávené úředníky na stránkách, kde být neměli, došli jsme k závěru, že můžeme počet zaměstnanců radnice snížit,“ řekl Janhuba. Výsledkem byla změna organizační struktury a výpověď pro tři úředníky. Tajemník dodal, že po první zveřejněné kontrole problém samozřejmě okamžitě ustal.

Mohelnická radnice začala mapovat podobnou situaci v minulém roce. „Přijali jsme potřebná opatření. Výsledek kontroly ale nebudu sdělovat. Je to interní záležitost radnice,“ řekl tajemník úřadu Bohuslav Jásenský.

Hana Kubová, Stanislava Rybičková