Infocentrum funguje v budově místního nádraží. Že se ke konci srpna uzavře, potvrdil jeho provozovatel Marcel Šos. „Pracovník, který tam působí, si našel jiné zaměstnání. Provoz bych sice finančně udržel do konce roku, ale informační centrum nemá perspektivu," konstatoval Marcel Šos.

K ráznému kroku se rozhodl poté, co zastupitelé Ostružné, pod níž Ramzová spadá, neschválili příspěvek na mzdu pracovníka centra. Pro letošní rok provozovatel „íčka" žádal třicet tisíc korun, na příští rok padesát. „Nemá smysl jít proti vůli obce. Proč bych na Ramzové infocentrum provozoval, když jej obec nechce," poznamenal Marcel Šos.

Podle starosty Ostružné Romana Roušala se zastupitelům i členům komise pro cestovní ruch nepozdával přínos informačního centra. „K jeho fungování měli výhrady i někteří místní lidé z Ramzové. Požadované desítky tisíc korun jsou pro nás velká suma peněz. Jsme malá obec, máme jen sto sedmdesát obyvatel," objasnil postoj samosprávy starosta Roušal.

K uzavření informačního centra na Ramzové přispěla i pětiměsíční železniční výluka na trati mezi Bludovem a Jeseníkem. Infocentrum sídlící na železniční zastávce kvůli ní zaznamenalo velký odliv návštěvníků.

„Pokud nejezdí vlaky, je to problematické. Náhradní autobusy zastaví u hotelu Andromeda a lidé už potom přes koleje zjišťovat informace nechodí," řekl Marcel Šos.

Služby informačního centra chce Ostružná zajišťovat ve spolupráci s místními podnikateli. Malé zařízení tohoto typu v současnosti existuje v hotelu Skiland a provozovatel hotelu by jej chtěl v budoucnu rozšířit.

Podle ředitelky Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Andreji Závěšické je uzavření infocentra ztráta především pro lidi, kteří na Ramzovou přicestovali vlakem. „Myslím, že poskytovalo kvalitní služby. Na Ramzové je také největší kumulace parkovišť či nástup na lanovku na Šerák. Infocentrum tu bude poněkud chybět," řekla Andrea Závěšická.

Pokud však vznikne informační centrum ve středu Ostružné, nemusí to být podle Andreji Závěšické špatné řešení. „Může tím ožít náměstíčko v Ostružné, přitáhne to i hosty do okolních restaurací," míní ředitelka Sdružení.

Osada Ramzová je jedním z nejfrekventovanějších turistických míst v Jeseníkách. Je nástupním a cílovým místem hřebenové trasy, díky svému dobrému dopravnímu spojení s vnitrozemím odsud řada lidí míří též na Staroměstsko, do pohoří Králického Sněžníku nebo do Rychlebských hor.