Spolek už tři roky na vlastní náklady monitoruje život v jesenické divočině. Snímek rysa je dosud nejcennějším „úlovkem" celého projektu. „Plocha, kterou se v horách snažíme podchytit, je opravdu rozsáhlá. Rozmístili jsme zatím dvanáct fotopastí. I z toho vyplývá, že hledáme jehlu v kupce sena. Přesto se nám tu jehlu podařilo najít," poznamenal Ondřej Bačík.

Šelmu zachytila fotopast v oblasti Keprnické hornatiny na začátku letošního dubna. Zástupci spolku o nálezu informovali v těchto dnech.

Zatímco na začátku 90. let žilo v Jeseníkách zhruba patnáct rysů, nyní jsou to asi jen tři kusy. Tento druh je tak v tomto regionu na samé hranici existence.

„V první řadě je na vině pytláctví, v další rušivé faktory. Na hory se stále stupňuje tlak, ať už kvůli intenzivnímu lesnímu hospodaření, výstavbě lyžařských areálů nebo spoustě různých aktivit," poznamenal Ondřej Bačík.

Jeho organizace navrhuje společně s dalšími neziskovkami vyhlásit ve vhodných oblastech Jeseníků klidové zóny. Aktuálně o tomto a dalších návrzích jednají se Správou Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a Lesy České republiky.

V Jeseníkách běží několik let také širší monitoring velkých šelem, v případě rysa se však dosud podařilo zachytit jen jeho stopy, případně jiné pobytové znaky. Loni je pátrači nalezli v Nízkém Jeseníku nedaleko Šternberku.

„Při přesunu k jednomu ze zimovišť netopýrů, která pravidelně kontrolujeme, jsem ke svému překvapení objevil ve sněhu na lesní cestě stopy rysa ostrovida. Byly poměrně čerstvé, a tudíž zcela nezaměnitelné," sdělil letos v dubnu Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Výsledky projektu Společnosti přátel Jeseníků Monitorování života v jesenické divočině si může veřejnost prohlédnout na výstavě Divoká krása Jeseníků. Jedinečné snímky jsou v šumperském muzeu k vidění do 2. března příštího roku.