Bílý Potok s několika desítkami obyvatel leží pár kilometrů od města na samé hranici s Polskem. Přesto sem radnice chce nasměrovat čtyřicet milionů korun na stavbu kanalizace. „Výstavba kanalizace je pro nás dána ze zákona. Města nad dva tisíce obyvatel musejí mít hotovou kanalizaci do roku 2010,“ řekl starosta Javorníku Jiří Jura (nez.) k připravované investici. Radnice právě dokončuje materiály pro územní rozhodnutí a pak chce usilovat o dotaci z evropských fondů.

Na přísunu dotací je závislá i oprava čistírny odpadních vod. Podle odhadů si i tato akce vyžádá částku kolem čtyřiceti milionů korun. „Čistírnu jsme postavili před třinácti lety. Její technologie je už nedostatečná a kvůli připojení Bílého Potoku je nutné zvýšit její kapacitu,“ vysvětlil Jura.

Získání dotace je pro Javorník nutností. Bez pomoci evropských prostředků si město masivní investici nemůže dovolit. „I kdybychom dostali dotaci v maximální výši, tak bude podíl našich peněz představovat deset milionů korun, což je hodně. Museli bychom si vzít úvěr,“ dodal starosta Jura.