Celá akce byla financovanou z velké části z programu Evropské unie.

Očekáváné zdražení vodného a stočného nebude přitom tak dramatické, jak zněly původní předpoklady.

„Je hotovo. Vše je v pořádku. Zbývá jen spousta papírování, jako je vyřízení vyúčtování. Do poloviny roku dokončíme kolaudace všech staveb,“ prohlásil s uspokojením vedoucí projektu Jan Lón.

V první řadě byl nutné řešit zastaralou technologii čistírny odpadních vod v České Vsi a opravit potrubí, které bylo v několika úsecích děravé jako řešeto.

Spolu s tím se projekt zaměřil na budování nových přípojek tak, aby se občanům zvýšil komfort a minimalizovalo se znečištění řeky Bělé. Ta teče do sousedního Polska, kde slouží pro zásobování domácností.

„Vybudovali a zrekonstruovali jsme přes sedmapadesát kilometrů kanalizačních stok, téměř pět kilometrů odboček pro přípojky a více než šestnáct kilometrů vodovodu ve čtyřech obcích,“ vyjmenoval Lón.

Obrovskou investici by si Vodovody a kanalizace Jesenicka nemohly dovolit ze svých prostředků. Téměř tři sta milionů korun získaly z Evropské unie z Fondu soudržnosti. Dalších více než devadesát milionů korun obdržela vodárenská společnost ze státního rozpočtu.

Ještě před zahájením stavby společnost upozorňovala, že investice přinese zdražení vodného a stočného. Přes velké dotace totiž musela investovat přes sto milionů korun ze svých zdrojů.

Hrozba, že lidé kvůli tomu zaplatí víc jak šedesát korun za kubík vody, se naštěstí nesplnila.

„Ceny od letošního roku vzrostly, ale nijak dramaticky. Jen o tři procenta, což je méně, než o kolik zdražují ostatní vodárny. Vodné nyní stojí 19,50 korun a stočné 27,90 korun bez daně, která se zvýšila z pěti na devět procent,“ sdělil Lón.

Vodovody a kanalizace Jesenicka předpokládají, že ceny porostou i v následujících letech. Lidé se však podle Lóna nemají důvod děsit.

„Nepředpokládáme, že do roku 2010 překročíme částku padesáti korun za kubík vody. Ostatní vodárenské společnosti jsou přitom už dnes běžně za hranicí šedesáti korun,“ dodal Lón.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ŠUMPERSKA A JESENICKA

Moje Šumpersko a JesenickoSportKulturaPodnikáníČerná kronika