„Přesný termín ještě není stanovený. Předpokládáme, že ostrý provoz by mohl být spuštěn na začátku července v období státních svátků," sdělila jednatelka firmy Alteris Iveta Lippertová.

Ve zkušebním provozu zatím funguje restaurace, kde si lidé mohou dát například polední tříchodové menu. Definitivní jídelníček ale budou provozovatelé ještě dolaďovat.

Jesenický hotel Slovan otevírá téměř po roce. Poslední nájemce jej opustil loni v září. Zařízení mu totiž nevydělávalo tolik peněz, aby byl schopný pokrýt náklady.

Město mělo problém získat stabilního provozovatele hotelu už od nákladné rekonstrukce, která skončila před šesti lety. Nebojí se současný nájemce, že v Jeseníku pohoří?

„Bereme to jako výzvu. Máme tu výhodu, že za sebou máme zázemí pěti rekreačních objektů. Je nám jasné, že minimálně ze začátku budeme muset provoz dotovat," řekla Lippertová.

Její firma funguje pět a půl roku a provozuje tři ubytovací zařízení okolo orlické přehrady, jeden hotel na Šumavě a horskou chatu na pomezí Krkonoš a Jizerských hor.

Do posledního výběrového řízení na provozování hotelu Slovan se přihlásili čtyři zájemci. Jeseničtí radní firmu Alteris vybrali v polovině dubna. Oslovila je svými zkušenostmi, profesionálním přístupem a vypracovaným podnikatelským plánem.

„Jsme rádi, že se nájemce našel, uvidíme, jak si poradí s naším prostředím. Je totiž jiné než v Krkonoších," okomentovala tehdy výběr provozovatele starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Pro město znamenalo vyřešení situace se Slovanem velkou úlevu. Objekt byl prázdný od loňského září. Od té doby jej radnice nabízela k pronájmu dvakrát, kvůli snaze jej obsadit výrazně snížila nájemné. Nový provozovatel za něj měsíčně zaplatí 35 tisíc korun.

Společnost Alteris se bude o provozování hotelu dělit s občanským sdružením Pop balet. Pod jeho hlavičkou v Praze funguje taneční škola. Zatímco firma se bude starat o ubytovací a stravovací služby, sdružení má pořádat taneční večery či kurzy. Působit by ve městě pod jeho vedením měla rovněž taneční škola. Hotel si chce nadále měl udržet čtyřhvězdičkový standard. „Sdružení bude mít na starosti pomyslnou hvězdičku navíc," doplnila ke spolupráci obou subjektů Lippertová.

Hotel Slovan založil v roce 1868 pod názvem Kretschmar hoteliér stejného jména. Na konci 30. let 20. století v něm ročně přespávalo třiadvacetkrát více lidí, než tehdy v Jeseníku žilo obyvatel. V 90. letech byl uzavřen a patnáct let chátral. Obnovit se jej podařilo v roce 2006.