„Ceny paliv porostou, a proto hledáme cestu, jak občanům pomoci. Chceme udržet ceny a zároveň dbát na čistotu ovzduší. Proto jsme se rozhodli postavit nový ekologický zdroj na biomasu. Teplo z kotelny rozvedeme do celého města,“ uvedl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.). Projekt si vyžádá investici 150 milionů korun. O podporu se radnice hodlá ucházet u evropských fondů.

„Já tento záměr vítám. Za teplo platíme poměrně hodně a další zvýšení cen by bylo velmi nepříjemné,“ řekla Martina Blašková. „Každý měsíc platíme za plyn dva tisíce a ještě mrzneme,“ přidala se paní Andrea.

Novou kotelnu chce radnice postavit v areálu bývalého Moravolenu v průmyslové zóně. Projekt počítá s využitím budovy bývalé kotelny i skladovacích prostor. „Za den se v kotelně spálí sto jedna tun štěpky,“ řekl Cupal. Odtud povede téměř jedenáct kilometrů teplovodů tak, aby kotelna mohla vyhřívat celé město.

„Na novou výtopnu chceme napojit městské objekty, teplo nabídneme i majitelům malých kotelen. Myslím si, že bude pro ně cenové výhodnější využít tepla z centrály,“ je přesvědčený místostarosta Cupal.

Výstavba kotelny má podle Cupala i další výhody. „Budeme využívat zdejší palivo. Budeme odkupovat odpad, co zbude ze dřeva, a ještě zaměstnáme asi čtyři desítky lidí na přípravu štěpky,“ dodal Cupal.

V Jeseníku se nyní o dodávky tepla do domácností starají čtyři kotelny. Dvě přitom mají zůstat zachovány, a to kotelna na plyn v Nábřežní ulici. Kotelna v Lipovské ulici zůstane jako rezerva.