Jeseník první městské části Prahy nabídl lidi s technikou: nákladními auty s kontejnery na odvážení bahna a nečistot a bagrem se lžící pro sbírání větví a naplavenin. Oficiální odpověď zatím z hlavního města nepřišla.

„Mluvila jsem ale s pracovníkem krizového štábu. Říkal, že se město vyjádří, ale že Prahy 1 se povodeň až tak nedotkla. Měli dost protipovodňových zábran, které stihli včas postavit, takže zůstali na suchu," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Starostka proto uvažuje spíše o finanční pomoci, kterou by Jeseník poslal do postižených oblastí. Vyčlenění peněz chce navrhnout na zasedání zastupitelstva příští čtvrtek.

Pomoci lidem, které postihla povodeň, mohou i obyvatelé regionu. Město Javorník spolu s oblastní pobočkou Diakonie Broumov vyhlásilo sbírku použitého ošacení, dek, povlečení, hraček a nádobí. Věci mohou lidé nosit do kulturního domu v Javorníku od 10. do 13. června vždy od 13 do 16.30 hodin.

Materiální sbírku pořádá i javornická charita. Hygienické a dezinfekční prostředky, ochranné pomůcky, pracovní oděvy, lůžkoviny, úklidové potřeby a nářadí mohou lidé přinášet do 17. června vždy od 8 do 17 hodin. Sběrnými místy jsou denní stacionář Šimon v Jeseníku a charitní domovy s pečovatelskou službou ve Vidnavě a v Javorníku.

Šumperská charita pořádá sbírku
Materiální sbírku pro postižené povodní organizuje Charita Šumperk. Lidé mohou do sídla organizace v Žerotínově ulici donést do úterý 11. června úklidové a čisticí prostředky a hygienické potřeby.

„Věci je možno také odevzdat na obecních úřadech v Petrově nad Desnou a Sobotíně," řekla ředitelka Charity Šumperk Marie Vychopeňová.  Obě tyto obce se pomáhají také finančně konkrétním obcím v postižené oblasti.

Přispět je možno i na zveřejněná sbírková konta Charity Česká republika. „Pro dárce jsou také připraveny sběrací listiny v Charitě Šumperk. Tento způsob je určen pro dárce, kteří chtějí věnovat finanční hotovost," dodala Marie Vychopeňová. Charita Šumperk eviduje také desítku zájemců o dobrovolnou pomoc při odklízení následku povodní.