Na pódiu se vystřídalo devět laureátů. Sedm z nich si odneslo pamětní plaketu jako jednotlivci, dva pak jako reprezentanti instituce či akce, s níž jsou spojeni. Tomáš Uhlíř si tak převzal ocenění za Základní uměleckou školu Jeseník a Věra Lejsková jako spoluzakladatelka Mezinárodní Schubertovy soutěže.

„Na čtyři ruce se koncertně nehrálo vůbec, to se bralo jako domácí hudba. My jsme se rozhodli, že klavírní duo bude na stejné úrovni jako tria a kvarteta a má oprávnění hrát na koncertech,“ popsala hendikep, s níž se na začátku potýkala soutěž pro klavírní dua. V současnosti se svou obtížností řadí mezi nejtěžší v Evropě a účastní se jí světová klavírní špička.

Ocenění si převzali také nestor kulturních aktivit v Jeseníku Miroslav Hrdlička, hudebník, kulturní organizátor a moderátor František Surmík, úspěšný jesenický podnikatel Cyril Svozil, běžecký lyžař a trenér Květoslav Žalčík a dlouholetý chirurg jesenické nemocnice Zdeněk Nežádal.

Oslavy 750 let města Jeseníku - středověká slavnost.
Jeseník slavil 750 let návratem do středověku

„V plném rozkvětu sem jezdili lidé ze Šumperska, ze Zábřežska, měli jsme přes šedesát lůžek a vždycky jsme byli plně obsazeni. Dělalo se přes jedenáct set, dvanáct set výkonů za rok,“ vzpomínal lékař na zlatou éru jesenické nemocnice.

Oceněn byl také zpěvák, textař a výtvarník Jaromír Švejdík. Slavnostního galavečera se z pracovních důvodů nemohl účastnit, zastoupil jej kolega ze skupiny Priessnitz Petr Víša. In memoriam cenu města získal bývalý ředitel Rudných dolů Jeseník Ladislav Chmelař. Plaketu převzal jeho vnuk.

Na závěr slavnostního večera byla pramenitou vodou pokřtěna publikace 750 let města Jeseník. Jejím autorem je místostarosta města Petr Procházka. Kniha o bezmála dvou stech stranách zachycuje všechny důležité momenty Jeseníku. Její součástí je dvě stě padesát historických i současných fotografií. Text má i anglickou verzi. Vyšla v nákladu dva tisíce kusů. K dispozici bude v infocentru a v místních knihkupectvích.

Předvolební průzkum voličských preferencí pro parlamentní volby v Olomouckém kraji - září 2017
Jak by teď volil kraj? Vítěz ANO, pak ČSSD, KSČM a ...