Šumperská společnost zabývající se zpracováním plechů a výrobou ocelových konstrukcí projevovala zájem o pozemky v lokalitě Za Podjezdem od loňského léta. Investici v Jeseníku podmiňovala přivedením zemního plynu do průmyslové zóny. „V červnu mě navštívil jednatel této společnosti s tím, že od záměru odstupují," sdělil starosta Jeseníku Adam Kalous.

Firma svůj krok městu odůvodnila tím, že se jí nepodařilo dobře odhadnout čas potřebný k vyřízení odkupu pozemku. Během této doby se výrazně změnily vnější okolnosti, firma tak musela svůj záměr přehodnotit a pozemek v Jeseníku pro ni již není potřebný. Deník oslovil představitele společnosti ID metal s žádostí o vyjádření, avšak neúspěšně.

Starosta Jeseníku uvedl, že město mělo vůli se s firmou dohodnout. „Byla předem seznamována s harmonogramem prací, nabízeli jsme jí různé formy smluv, dokonce jsme se chtěli zavázat k určitým sankcím, pokud by se plynofikace neuskutečnila," popsal starosta Kalous.

Několikamilionová investice do plynofikace zóny Za Podjezdem nicméně nevyjde vniveč. O zemní plyn mají zájem subjekty, které zde již působí. Smlouvu o připojovacím poplatku podepsal i další investor, který má v lokalitě zájem o parcelu, společnost Naturfyt – bio.

Podle místostarosty Jeseníku Petr Procházky budou navíc pozemky v zóně díky plynofikaci atraktivnější. „V této fázi je to investice do budoucnosti. Doufejme, že se objeví žadatelé, kteří tuto investici smysluplně využijí," poznamenal místostarosta Procházka.