Zpráva, že firma FTC Group zvažuje v Jeseníku vybudovat výrobní závod a zaměstnat v něm až třináct stovek lidí, vyvolala před dvěma lety v jedenáctitisícovém městě velký rozruch.

Vyjma první schůzky se však komunikaci s investorem vedení města nedařilo navázat. Úspěšnější nebyla ani radniční reprezentace vzešlá z loňských komunálních voleb.

„Potenciálního investora jsme oslovili písemným dotazem, zda hodlá či nehodlá v záměru pokračovat. Na odpověď měl měsíc a půl, žádnou reakci jsme do 31. ledna neobdrželi," konstatoval starosta Jeseníku Adam Kalous.

Město proto pozemek uvolnilo do prodeje. Zájem o jeho menší polovinu projevila místní firma Naturfyt – Bio zabývající se produkcí kosmetiky. Díky její stomilionové investici by v zóně mohly najít práci tři až čtyři desítky lidí. Nabídku prodeje pozemku schválilo zastupitelstvo bez problémů.

Záhy poté zastupitelé odhlasovali prodej dalšího pozemku v průmyslové zóně šumperské společnosti ID Metal. Ta v Jeseníku rovněž hodlá investovat a vytvořit několik desítek nových pracovních míst.

Ke kauze velkého investora se na zasedání městského parlamentu krátce vrátila bývalá starostka. „Nedá mi to nepřipomenout hysterii poté, co jsme podobnou výzvu potenciálnímu investorovi posílali my. Jsem ráda, že se tato věc nyní poklidným způsobem uzavírá," poznamenala Marie Fomiczewová.

„Jsme rádi, že máme spíše menší investory s výrobou s vysokou přidanou hodnotu, která se do našeho regionu hodí. Nějaký moloch by byl možná dobrý, ale toto je větší jistota," konstatoval místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Lidé zájem firem o Jeseník vítají. „Je dobré, když se firmám z regionu daří, chtějí zde rozšiřovat výrobu a dát dalším lidem práci," řekl Marek Volný, který dojíždí do Jeseníku do zaměstnání.