V Jeseníkách napadlo v noci na čtvrtek zhruba pět centimetrů nového sněhu.

„Momentálně je počasí špatné, je silná mlha, mrholí a fouká silný vítr. Střediska ale jedou, také běžkaři mají od středy upravené stopy. Znovu je stroje budou projíždět v pátek nebo v sobotu ráno, aby byly na víkend v dobrém stavu,“ řekl David Spiller ze stanice horské služby na Červenohorském sedle.

Nová sněhová vrstva na současné podmínky podle horských záchranářů příliš vliv nemá. Sněhu ve střediscích je pořád dostatek.

„Ski areály, jako jsou Kouty nebo Červenohorské sedlo, mají na sjezdovkách stále dost sněhu. Sníh je sice přemrzlý, ale sjezdovky ještě nejsou vydřené,“ doplnil Spiller.

Jarní prázdniny si nyní z Olomouckého kraje užívají školáci na Olomoucku, ale i Jesenicku a Šumpersku. „Návštěvnost kvůli oblevě nebyla příliš veliká,“ dodal David Spiller.

Lyžuje se i nadále také v níže položených střediscích.

„Děti mají prázdniny, tak s nimi jezdíme do malého střediska v Hraběšicích. Dopoledne to ještě jde, ale později jsou na dojezdu kaluže vody,“ řekl Jiří Nováček ze Šumperku.

Záchranáři za poslední dva měsíce ošetřili desítky úrazů, které si lidé přivodili při lyžování.

„Na Šumperku, kde je nejvíce sjezdovek, se jednalo zhruba o šest desítek výjezdů většinou ve spolupráci s horskou službou. Šlo o úrazy horních a dolních končetin, ale i otřesy mozku. Naposledy si třináctiletá lyžařka v Hynčicích po pádu poranila pánev,“ uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zdeněk Hošák.

V Jeseníkách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí.