Například na Ovčárně pod Pradědem, kde na svazích leží kolem dvou metrů sněhu, se v sobotu i neděli teploty šplhaly až k 9 stupňům.

V největším jesenickém areálu K3Sport v Koutech nad Desnou bylo během většiny zimních víkendů narváno, v sobotu ale svahy rozhodně přeplněné nebyly a lanovka na Medvědí horu jezdila poloprázdná. Objevili se i pěší turisté.

„Nahoře je asi ještě hodně sněhu, ale podíváme se tam, a když to nebude na procházku, pojedeme zase dolů,“ řekla Lenka Skácelíková ze Šumperka, která na lanovku sedla v lehké mikině a teniskách. Lyžaři ale byli spokojení a užívali si hlavně sluníčka.

„Zatím ještě nevíme, zda pojedeme i příští víkend, ale to by zřejmě opravdu již bylo naposledy. Pak nás čekají přípravy na letní sezónu, lanovka bude několik týdnů mimo provoz kvůli údržbě,“ sdělil ředitel areálu K3Sport Petr Marek. Letní sezónu v koutech pravděpodobně zahájí v květnu, do té doby totiž ještě bude tát sníh na cestě k horní nádrži Dlouhé Stráně. Cesta není v zimě nijak udržovaná, takže se po ní autobusy ani časně z jara nedostanou.

Řada lidí v Šumperku také obula brusle, i když řada ulic je ještě plná štěrku ze zimní údržby. Jarní úklid města teprve začal minulý týden. „S kamarádkou jsme jezdily v Rapotíně, naštěstí některé cesty jsou již uklizené a je tam minimální provoz,“ pochvalovala si osmnáctiletá studentka Markéta Neumannová.