Víc už v současném přívalu sněhu nestíhají. Neprůjezná je také železniční trať ze Šumperka do Hanušovic a z Lipové-lázní do Javorníku.

Do fotogalerie k článku postupně dodáváme i fotografie od vás, od čtenářů, pokud máte snímky ze sněhové kalamity, pošlete je, prosím, na jan.kastner@denik.cz

„Kdo nemusí, ať raději vůbec s autem nevyjíždí. A řidiči, kteří měli v úmyslu vydat se ze Šumperka na Hanušovice, by měli rozhodně zůstat doma. Mohlo by se stát, že zapadnou a odpoledne pak znemožní zásah těžké techniky,“ informoval mluvčí šumperské policie Josef Bednařík.

Vyhlášená kalamita má druhý stupeň v třístupňové škále.

Na Šumpersku napadlo do rána třicet centimetrů sněhu a další pořád padá.

Jesenicko: bílá tma

Na Jesenicku sice spadlo přes noc jen deset centimetrů, ale situaci zejména v severní části regionu zhoršuje silný vítr, který na silnicích vytváří vysoké závěje.

„Pro stav na Jesenicku je jediný vhodný příměr: bílá tma. Pluh projede a do půl hodiny za ním vichr silnici opět uzavírá. O některých koncových úsecích ani nemáme přehled, jestli je naše technika vůbec projela. Problém je i v tom, že sníh už není kam hrnout. Všude jsou sněhové bariéry. Ale zvládli jsme příval sněhu v této zimě už dvakrát, tak ho musíme zvládnou i teď,“ řekl ve čtvrtek dopoledne vedoucí provozu šumperské správy silnic Vladimír Petráš.

Provoz na silnicích zhoršují zablokované kamiony, za nimiž se okamžitě tvoří dlouhé kolony aut. Na příklad dva kamiony zůstaly před devátou ráno stát v Bludově hned za křižovatkou u zámku, protože se po odbočení doprava nedokázaly na kluzkém povrchu znovu rozjet. Auta je musela opatrně objíždět.

Autobusy nabraly až hodinové zpoždění

Podobně zablokovaná byla ráno silnice ze Šumperka na Hrabišín a na Krásné a také silnice do Kolšova. Nejhůř jsou na tom silnice třetí třídy, zvlášť ty, které zafukuje vítr.

„Na Maletínsko musíme poslat nakladač, aby vozovku rozšířil. Pluh vůbec není schopen ty závěje zdolat,“ uvedl dispečer cestmistrovství ze Zvoli Rostislav Krauter.

Autobusy ráno nabíraly zpoždění od dvacet do šedesáti minut.

„Dva dálkové autobusy nám zůstaly hodinu stát v Bruntále, protože tam kamion zablokoval železniční přejezd. Vůbec nemohla vyjet linka, která začíná a končí v Janoušově. Řidič, který svým autem pro autobus jel, se ráno do obce vůbec nedostal. Vzbudili jsme řidiče, který tam bydlí a měl mít volno. Ten odházel sníh od garáže, ale daleko se s autobusem nedostal, protože na silnici zapadl i pluh,“ popsal kalamitní situaci Pavel Šefl z firmy Veolia Transport.

Vítr se blíží síle vichřice

Situaci na Jesenicku velmi ztěžuje vítr. V Jeseníku dosahoval hodinu po úterní půlnoci rychlosti v nárazech 17 metrů za sekundu, blížil se tedy už síle vichřice, pro niž je hranice 20,8 metrů za sekundu. Na rychlosti nabíral postupně už od osmi hodin večer.

Meteorologická stanice v Javorníku zaznamenala rychlost větru ve čtyři ráno 15,7 metrů za sekundu, na horských hřebenech pak panovala mohutná vichřice o síle 29,5 metrů za sekundu.

„Ve dvanáctistupňové Beaufortově stupnici je mohutná vichřice předposlední, jedenáctý stupeň. Nad ní je už jenom orkán,“ uvedl Miroslav Řepka z Českého hydrometeorolo­gického ústavu v Ostravě.

Odpoledne má sněžení ustávat

Podle předpovědi meteorologů by se měla situace odpoledne už zlepšovat. Sněžení má ustupovat a také vítr se bude uklidňovat.

„Frontální systém postupuje přes republiku od severozápadu a postupně nás bude opouštět. Za ním se oblačnost bude protrhávat. Závěje a sněhové jazyky ještě tu a tam hrozí. V noci na čtvrtek už bude polojasno až skoro jasno, mohou se objevit mrznoucí mlhy. Ve čtvrtek už bude sněžit jen ojediněle,“ uvedla meteoroložka Eva Auxtová.