Starobylý kostel rozezní benefiční koncert

Brníčko – Benefiční vánoční koncert rozezní v pátek 16. prosince kostel Narození Panny Marie v Brníčku. V programu vystoupí žáci zdejší základní školy, děti a mládež navštěvující Základní uměleckou školu v Zábřehu a hudební seskupeni Fluguit.

Výtěžek z dobrovolného vstupného věnují organizátoři z Klubu mužů a žen na charitativní účely a na postupnou obnovu svatostánku ze 13. století, který je kulturní památkou a patří k nejstarším na severní Moravě. Začátek je v sedmnáct hodin. 

V Sudkově sehrají příběh o narození Ježíše Krista

Sudkov – Přestože do Vánoc zbývá ještě týden, v Sudkově v sobotu 17. prosince bude k vidění betlém, a to dokonce živý a v divadelním provedení. Místní nadšenci sehrají příběh o narození Ježíše Krista, jemuž se přijdou k jesličkám v Betlémě poklonit zástupci nejrůznějších povolání. Chybět samozřejmě nebudou ani Tři králové.

„K vidění v našem betlému budou i živá zvířátka, a to velbloud, ovečky a oslíci. Na těch se budou moci děti i povozit," pozvala k návštěvě a krátkému zastavení ve vánočním shonu starostka Sudkova Milena Sobotková.

Živý betlém bude k vidění od šestnácti hodin na Malé Straně u mostu přes řeku Desnou směrem k bludovskému nádraží. Už od čtrnácti hodin se zde budou prodávat domácí zabíjačkové pochoutky a rukodělné výrobky. Zájemci si mohou přijít rozsvítit Betlémské světlo.

Dechový orchestr zahraje v kostele

Dolní Studénky – Dechový orchestr Základní umělecké školy v Zábřehu vystoupí na adventním koncertu, který se uskuteční v sobotu 17. prosince v kostele svatého Linharta v Dolních Studénkách. Začátek je v sedmnáct hodin. Po skončení koncertu se bude podávat tradiční dolnostudénský vánoční punč. 

V Kosově zazpívají Slavice

Kosov – Vánoční atmosféru navodí o Zlaté neděli 18. prosince adventní koncert v kapli svatého Jana Nepomuckého v Kosově. Od šestnácti hodin zde vystoupí pěvecký sbor Slavice ze Zábřehu. Po skončení koncertu zvou pořadatelé všechny návštěvníky do myslivecké klubovny na drobné občerstvení a vánoční punč.

V Klopině naladí na Vánoce

Klopina – Pestrý program připravili na nadcházející poslední předvánoční víkend v Klopině. V sobotu 17. i v neděle 18. prosince bude otevřeno zdejší minimuzeum umístěné v bývalé škole.

Zájemci si zde mohou prohlédnout stálou expozici, zakoupit malé vánoční dárečky a perníčky na sváteční výzdobu. Otevřeno bude od čtrnácti do sedmnácti hodin. O Zlaté neděli pak bude v kapli v místní části Veleboř vánoční koncert.

Klavíristka Veronika Kordasová a fagotista Vladimír Grela zahrají skladby Johanna Sebastiana Bacha a Johna Fielda. Začátek je v sedmnáct hodin.

Škola připravila vánoční jarmark

Dolní Studénky – Vánoční jarmark a besídku pořádá v pondělí 19. prosince Základní škola v Dolních Studénkách. Návštěvníci si budou moci zakoupit vánoční výrobky dětí, ochutnat školní vánoční punč, zazpívat si koledy a nasát sváteční atmosféru. Začátek je v šestnáct hodin.

Krasohled láká na Vánoce ve škole

Zábřeh – Základní škola a Dům dětí a mládeže Krasohled pořádají v úterý 20. prosince Vánoce ve škole spojené se dnem otevřených dveří. Děti budou moci před prázdninami načerpat pořádnou dávku vánoční atmosféry a užít si zábavné odpoledne.

„Děti se mohou těšit na různé úkoly, soutěže, tvořivé dílničky, v nichž si samy vyrobí předměty s vánoční tématikou nebo živý betlém. Návštěvníkům také předvedeme odborné učebny, kde máme připraveno i překvapení, a nahlédnout mohou také do kroužků domu dětí a mládeže," pozval k návštěvě za pořadatele Pavel Bureš.

Den otevřených dveří začíná už v deset hodin dopoledne, zábavný program pak v patnáct hodin. 

Škola Mlýnská ožije jarmarkem

Mohelnice – Vánoční jarmark pořádá v úterý 20. prosince Základní škola Mlýnská v Mohelnici. Konat se bude od 14.30 do 17 hodin v obou budovách školy jak v Mlýnské, tak v Masarykově ulici.