7.12.

Dvorní kapelu z Hradčan uslyší i Šumperk

Šumperk – Proslulý Pražský Hradčanský orchestr zavítá ve středu 7. prosince do klášterního kostela v Šumperku. Koncert kapely, v jejímž středu nebude chybět rapotínský rodák a dlouholetý člen Šumperského dětského sboru Josef Kocůrek, začíná v sedm hodin večer.

„Návštěvníci se mohou těšit na nejznámější díla klasiků, jako je Bach, Mozart, Rossini, Smetana či Dvořák. Chybět nebudou české a moravské lidové písně i skladby z třicátých a čtyřicátých let, které poslouchaly naše maminky a babičky v podání R. A. Dvorského či Oldřicha Nového. Společně si zazpíváme i koledy," popsal program zpěvák a flétnista Josef Kocůrek.

Orchestr založil se svými hudebními přáteli v roce 1990, od té doby procestoval celou Evropu, koncertoval v Brazílii a Mexiku. Na svém kontě má několik alb.

Vstupenky na šumperský koncert lze zakoupit v předprodeji v informačním centru v Šumperku, na Obecním úřadě v Rapotíně nebo před koncertem za 100 korun. Pořadatelé zajistili odvoz autobusem z Rapotína od skláren v 18.15 hodin, spoj stojí na všech obvyklých autobusových zastávkách směrem na Šumperk. (zak)

7.12.

Knížákův žák vystavuje v Šumperku

Šumperk – Vzhůru srdce – tak se jmenuje výstava malíře Vladimíra Vély, který bude od středy 7. prosince vystavovat v galerii Jiřího Jílka v Šumperku. Vernisáž začíná v šest hodin večer. Šestatřicetiletý malíř vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesorů Berana a Knížáka. Vladimír Véla se již od počátku své tvorby profiloval jako výrazný malíř s vyhraněnými výrazovými prostředky. Obrazy turnovského rodáka si lidé budou moci prohlédnout do 1. ledna příštího roku. (zak)

8.12.

Písničkářka bude servírovat moravské písně a balady

Šumperk – Písničkářka Marta Töpferová, jedna z nejzajímavějších zpěvaček své generace, bude ve čtvrtek 8. prosince servírovat v šumperském klášterním kostele moravskou lidovou poezii v písních a lidové balady za doprovod špičkového klavíristy Jana Bartoše. Pořad Poezie a hudba, který pořádá Městské knihovna v Šumperku, začíná v šest hodin večer, vstupné je 100 korun. Lístky je možná zakoupit v půjčovně pro dospělé přímo v knihovně v ulici 17. listopadu.

Marta Töpferová v mládí zpívala klasickou a lidovou hudbu ve sborech v Čechách a ve Spojených Státech. Po emigraci do USA v roce 1987 se naučila plynně španělsky a prosadila se jako osobitá umělkyně a skladatelka latinskoamerické hudby. Její hluboký hlas, lyrické písně a unikátní doprovod na čtyřstrunné cuatro a kytaru zaujaly posluchače po celém světě. V roce 2012 se Marta vrátila do Čech a začala psát písně v rodném jazyce inspirované moravským folklorem a slovanskou hudbou. Kromě autorských textů zhudebnila básně Věry Provazníkové, Jana Zahradníčka a dalších. (zak)

8.12.

Muzeum vystaví vzácné papírové betlémy

Mohelnice – Muzeum v Mohelnici zve na slavnostní zahájení výstavy Půjdem spolu do Betléma, které se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince v 17 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout papírové betlémy, kopie tisků betlémů z tiskárny W. Moraka z poloviny 19. století, nejznámější betlémy Mikoláše Alše, Josefa Weniga, Josefa Lady či reliéfní rozkládací betlémy neznámých autorů. Muzejníci chystají komentované prohlídky a výtvarné dílny pro školy. Výstava potrvá do 8. ledna příštího roku, vstupné je 30 korun. (zak)

9.11.

Kolbaba promítne snímky z Havaje

Zábřeh – Populární dobrodruh a cestopisný zpravodaj Rádia Impuls Jiří Kolbaba přijede letos do Zábřehu již podruhé. Tentokrát s novou vizuální show To je Havaj!, která nadchne každého milovníka přírody a dálek.

Strhující diashow nabídne dobrodružný i romantický výlet po šesti ostrovech pacifického souostroví: zrození ostrovů a historii jejich osidlování, surfaře, květinové věnce, pláž Waikiki, vesnici malomocných, sopky Haleakala, Mauna Loa a Mauna Kea…

Dobrodruh vystoupí v zábřežském kulturním domě v pátek 9. prosince od 18 hodin. Vstupné činí v předprodeji 140 korun, v den akce podraží o padesát korun, děti zaplatí za vstup padesátikorunu­. (zak)

9. 12.

Na Hlavní třídě se bude zpívat

Šumperk – V pátek 9. prosince rozezní Hlavní třídu v Šumperku nejen vánočně laděné zpěvy. O vše se postará smíšený sbor TapTýda z Loučné nad Desou a herci Divadla Šumperk. Koncert se uskuteční před divadlem od 16 do 18 hodin, vstup je volný. (zak)

9.12.

Před Levandulovou kavárnou zazní folk

Zábřeh – V adventní pátek 9. prosince bude od půl šesté do sedmi hodin večer hrát před Levndulovou kavárnou folk-rocková kapela The Shookies. „Vstupné žádné není a levandulového punče bude dost. Akce se nebude konat pouze za velmi nepříznivého počasí nebo jiných nečekaných vlivů. Přijďte si vychutnat přátelskou atmosféru," zve na akci spolumajitel kavárny Lukáš Drlík. (zak)

9.12.

Filmánie nabídne filmy za babku

Zábřeh – O druhém prosincovém víkendu, od 9. do 11. prosince, nabídne zábřežské kino Retro filmovou nadílku sedmi filmů v rámci festivalu Filmánie. Vstupné na představení přitom zdaleka nezničí divákům jejich rodinné rozpočty, cena vstupenky totiž až na jednu výjimku nepřekročí částku 50 korun. Jaké filmy tato již tradiční a u diváků velmi oblíbená akce letos přinese?

„V letošním roce uvedeme tři rodinné animáky, hity letošního léta a podzimu – Tajný život mazlíčků, Doba ledová: Mamutí drcnutí a Čapí dobrodružství. Do světa fantazie nás zavede Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, díky kterému zjistíte, že být jiný nemusí být až tak špatné. V pátek večer čeká diváky triky nabitý Doctor Strange. O sobotním večeru se podíváme na manželský souboj o svobodu s letošním českým trhákem Teorie tygra a neděle přinese film Sully: Zázrak na řece Hudson – důmyslně vystavěný portrét pilota, který nouzově přistál s poškozeným letadlem, kde hlavní roli ztvárnil Tom Hanks," zve na Filmánii vedoucí zábřežského biografu Věra Smrčková.

Festivalové filmy mají začátky v 17.30 a ve 20.00, nedělní Čapí dobrodružství začíná již v 15 hodin. (zak)

10.12.

Tvrz v Nemili provoní punč

Nemile – Dva prosincové víkendy – 10. a 11. i 17. a 18. se otevře pro veřejnost Tvrz v Nemili. Majitelé zvou veřejnost vždy od 14 do 20 hodin na výborný punč i dárkové vánoční zboží, které si budou moci zákemci a místě zakoupit. (zak)

10.12.

Nenechte si ujít poslední turné skupiny Mandrage

Šumperk – Jedna z nejpopulárnějších českých skupin současnosti je opět na turné. Všechny kočky tour se zastaví celkem v 17 městech v Čechách a na Moravě a mezi nimi nebude scházet 10. prosince Dům kultury v Šumperku. Aktuální program, se kterým se Mandrage představí, je postavený jak na nových písničkách z alba Potmě jsou všechny kočky černý, tak i na největších hitech. Turné doprovodí výpravná scéna, blýskavé kostýmy a další efekty. V roli předkapely se představí kapela Holden.

„Jakmile turné skončí, jednotliví členové skupiny Mandrage se soustředí na přípravu nového alba a z koncertních pódií takřka úplně zmizí. Zvažují jen, že vystoupí na několika festivalech. Fanoušci kapely by neměli váhat s nákupem lístků, protože koncertní odmlka nejspíš potrvá až do jara 2018," uvedla produkční Domu kultury v Šumperku Michaela Horáková. Koncert začíná v půl osmé večer. Vstupné v předprodeji je za 300, v den akce podraží o 50 korun. (zak)

10.12.

Po pohádce přijde Mikuláš

Šumperk – V sobotu 10. prosince zavládne v Divadle Šumperk sváteční atmosféra. Rodiče a jejich děti jsou zváni na pohádku napsanou na motivy Boženy Němcové Perníková chaloupka se začátkem ve čtyři hodiny odpoledne. Po jejím skončení, přibližně v pět hodin, přijde do foyer divadla Mikuláš s čerty a anděly. Vstupné na pohádku je 70 korun. (zak)

10. 12.

Seniory čeká kulturní nadílka

Bludov – tradiční mikulášskou besedu pro seniory bude v sobotu 10. prosince hostit kulturní dům v Bludově. Na setkání, které začíná ve dvě hodiny odpoledne, je připraven bohatý program a občerstvení. K tanci a poslechu zahraje Rozmarýnka s lidovým vypravěčem. (sos)

11.12.

Krumsíňanka zahraje v Zábřehu poprvé

Zábřeh – Taneční odpoledne s hanáckou dechovou hudbou Krumsíňanka, která nese jméno podle vesničky Krumsín ležící nedaleko Prostějova, nabídne kulturní dům v Zábřehu v neděli 11. prosince. Dvacetičlenná kapela, vystupující v Zábřehu poprvé, zahraje skladby převážně moravských autorů, ale i skladby moderní upravené pro dechové obsazení. Odpolednem se začátkem ve 14 hodin návštěvníky provede herec a moderátor Vladimír Hrabal. Občerstvení všeho druhu je zajištěno. (zak)

11.12.

Šumperský dětský sbor chystá čtyři koncerty

Šumperk – Hned čtyři vánoční koncerty chystá v adventním čase Šumperský dětský sbor. V neděli 11. prosince odjíždí jedno z nejlepších těles svého druhu v Evropě do Nového Malína, kde navodí vánoční atmosféru v kostele Narození Panny Marie v Novém Malíně. Koncert začíná v pět hodin večer. O den později, v pondělí 12. prosince v 17 hodin, nebudou mladí šumperští zpěváci chybět na tradičním zpívání koled u radnice na náměstí Míru v Šumperku.

Ve středu 14. prosince od 18 hodin rozezní sbor kostel sv. Petra a Pavla v Želechovicích nad Dřevnicí. Vánoční turné dětského sboru vyvrcholí v sobotu 17. prosince v Domě kultury v Šumperku. Tradiční vánoční akce začíná ve čtyři hodiny odpoledne. Vstupenky na závěrečný koncert lze zakoupit v Informačním centru Šumperk v budově divadla na Hlavní třídě. (zak)

11.12.

Komedie vtáhne do manželského čtyřúhelníku

Jeseník – Manželský čtyřúhelník – tak se jmenuje ztřeštěná komedie, se kterou dorazí čtveřice pražských herců do Jeseníku v neděli 11. prosince. Návštěvníkům polechtá bránice ztřeštěná komedie o rozdílech mezi muži a ženami, komedie o životě, který všichni dobře známe a který nás přesto znovu a znovu dokáže překvapovat. Hrají: Dana Homolová, Daniel Rous, Michaela Badinková, Martin Kraus. Inscenace začíná v Divadle Petra Bezruče v 17 hodin. Vstupenka přijde na 270 korun. (zak)

11.12.

Vstupné z koncertu dostane Pomněnka

Šumperk – Adventní koncert, jehož výtěžek poputuje na konto Záklaní a střední školy Poměnka, se uskuteční v neděli 11. prosince od 16 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Šumperku. Účinkuje Schola od sv. Jana Křtitele, Marcel Poisl (varhany), Františka Nevrlá (zpěv). Vstupné je dobrovolné. (zak)

11.12.

Pohádka bude o medvíděti Kubulovi

Šumperk – Pohádku, která vznikla na motivy jediné knihy pro děti Vladislava Vančury, rozehraje v neděli 11. prosince od 10 hodin ve velkém sále Domu kultury v Šumperku Divadlo ŠUS. Příběh vypráví o medvědáři jménem Kuba Kubikula, kterého doprovází na cestách medvídek Kubula. Vstupné na pohárku je 70 korun. (zak)

13.12.

Výstava ukáže betlémy z krajky

Zábřeh – Poslední letošní vernisáž v kině Retro uvede v úterý 13. prosince výstavu s názvem Kouzlo nití. Výstavu paličkované krajky, krajkových betlémů a patchworku do Zábřeha přivezou členky Mohelnického spolku ručních řemesel. Program vernisáže bude navýsost zajímavý – pro návštěvníky budou připraveny ukázky paličkování, módní přehlídka a navíc si každý bude moci zakoupit zajímavý vánoční dárek v podobě originálního rukodělného výrobku. Galerie zábřežského kina se otevře v 17 hodin, vstup na akci je volný. (zak)

13.12.

O koledování se podělí děti

Mohelnice – Žáci Základní umělecké školy a mateřinek v Mohelnici se postarají o program Koledování pod vánočním stromem, které se koná v úterý 13. prosince na náměstí Svobody. Od tří hodin se postupně představí žáci ZUŠ, Holubičky MŠ Hálkova, Pomněnky MŠ Na Zámečku a hudební kroužek ZŠ Mlýnská. Občerstvení bude zajištěno. (zak)

13.12.

Linhu Singers uvede Václav Postránecký

Šumperk – Komponovaný pořad plný klasických skladeb a vánočních písní v originálním swingovém provedení od Linha Singers, které svým hlasem dokreslí vynikající český herec Václav Postránecký, nabídne prosincový díl cyklu Klasika Viva. Koncert se uskuteční v úterý 13. prosince v sedm hodin večer v klášterním kostele v Šumperku. Vstupné je 200 korun.

Vokálně instrumentální soubor Linha Singers se věnuje hudbě velkých mistrů 17. až 19. století, jejichž aranžmá je z pera zakladatele a uměleckého vedoucího Jiřího Linhy. „ Každý zpěvák souboru zastupuje nějaký hudební nástroj, takže všichni dohromady tvoří malý komorní orchestr," říká Roman Janků, pořadatel cyklu Klasika Viva.

Ke spoluúčinkování si těleso, které vniklo před třiapadesáti lety, pozvali českého herce Václava Postráneckého. Společně publiku představí program s názvem Čas radosti nastal. (zak)