„Je tomu skutečně tak. Zatímco v minulém roce jsem navštěvovala týdně zhruba pět desítek pacientů převážně jen na ošetřovatelském úseku, nyní se během týdne věnuji ještě vyššímu počtu pacientů prakticky na všech odděleních," prozrazadila nemocniční kaplanka Lenka Topolanová.

Výrazný nárůst zájmu si kaplanka vysvětluje jednoduše: „Tato služba v nemocnici nebyla. Působím tu víc než rok a lidé už chápou, že nemám snahu evangelizovat, ale naslouchat a doprovázet člověka v jeho nemoci," doplňuje nemocniční kaplanka.

Nejčastěji se přitom setkává s lidmi, kteří potřebují s někým sdílet své utrpení, potřebují naslouchat, povzbudit nebo hledají útěchu.

„Nemocnice je místem, kde má většina pacientů dlouhé hodiny času na přemýšlení. Lidé se ptají: Proč zrovna já? Má můj život ještě smysl? Se svými pocity a myšlenkami se často nemají komu svěřit. Nabízím jim proto pomoc při hledání odpovědí na tyto otázky i při řešení obtížných životních situací, a to prostřednictvím rozhovoru, naslouchání, modlitby či čtení Bible," doplnila Lenka Topolanová.

Výraz nemocniční kaplanka je mezinárodním označením osoby, která vykonává klinickou pastorační péči, doprovází nemocné a jim blízké v obtížných situacích, pomáhá jim mobilizovat síly a bojovat s nemocí. Kaplani zachovávají mlčenlivost podobně jako zdravotničtí profesionálové. Jsou vázáni etickým kodexem a jejich práce podléhá mezinárodním evropským standardům.