Vrchní soud v únoru odsoudil Ladislava Kavříka k odnětí svobody na jeden rok s dvouletou zkušební dobou a na tři roky mu zakázal vykonávat funkce v místní samosprávě.

„Trest zákazu výkonu volitelných funkcí v orgánech místní samosprávy uložil jak krajský, tak vrchní soud. Ten v této části rozsudku na formulaci nic nezměnil, pouze zákaz zkrátil,“ komentoval soudce Ondrášek.

„Místní samosprávou je přitom míněna územní samospráva státu, tedy obecní i krajská. Zákaz se proto vztahuje na celou komunální politiku,“ vysvětlil.

Samotný Kavřík, který už odstoupil z místa mohelnického starosty, se k případu nechtěl vyjadřovat, protože doposud neobdržel rozsudek písemně. Od rozhodnutí vrchního soudu 12. února ale odkazuje na to, že podle výkladu jeho právníka může zastávat nadále všechny funkce kromě té v čele Mohelnice.

Kavřík v pondělí Deníku sdělil, že doposud čeká na písemné vyhotovení rozsudku. „Jakmile rozhodnutí dostanu, předám je advokátovi a ten řekne, co dál. Já nejsem právník,“ uvedl Kavřík.

Stejně tak hejtman Olomouckého kraje Ivan Kosatík, který je zároveň předsedou krajské ODS, již dříve sdělil, že k dalšímu Kavříkově působení zaujme postoj až poté, co dostane verdikt vrchního soudu písemně.

Rozsudek by měl mít Kavřík v poště ještě tento týden.

„Dostane rovněž jakési poučení, aby bylo jasné, oč se v rozsudku jedná. Zároveň bude vyzván, aby do týdne od obdržení tohoto rozkladu odstoupil ze všech funkcí,“ sdělil předseda senátu Ondrášek.

Pokud se z politiky nestáhne, riskuje trestní stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí. „Bude mít lhůtu jednoho týdne,“ zopakoval soudce.

Kavřík stanul před soudem za to, že v roce 1999 uzavřel jako jednatel městské společnosti Esmo leasingovou smlouvu na nákup nové technologie za více než 160 milionů korun a bez souhlasu zastupitelstva podepsal závazek, že za úvěr bude ručit Mohelnice svým majetkem ve výši 300 milionů.

Krajský soud Kavříka loni nejprve osvobodil, v listopadu pak odsoudil a Kavřík se proti rozsudku odvolal. Vrchní soud však letos v únoru potvrdil, že překročil pravomoc.

Více v úterním tištěném vydání Šumperského a Jesenického deníku.