Právě provozovatelé se shodli, že velkou škodnou jsou pro ně obří multiplexy. Na Šumpersku a Jesenicku dosud funguje zhruba patnáct kin, na jedno z nich připadá asi dvanáct a půl tisíce lidí. Například Olomouc se svými dvěma multiplexy a jedním art kinem má jen jeden biograf na třiatřicet tisíc obyvatel.
„S návštěvností je to bída. Nyní se specializujeme na filmy pro děti. Snažíme se držet nízké vstupné a vycházet vstříc školám a organizovat pro ně představení,“ řekl vedoucí kina v Olšanech Ladislav Žiška. Samozřejmě musí také spoléhat na dotace od obce, stejně jako všechna kina na Šumpersku a Jesenicku.

Důvodů se nabízí hned několik – pouhý stereo nebo dokonce mono zvuk a nepohodlné sedačky nemohou diváka uspokojit. Filmy se do malých kin dostanou až dlouho po premiéře a ani kvalita promítání není mnohdy dostatečná.

Střední kina, mezi která patří například šumperské Oko, s poklesem návštěvnosti problém nemají. Počet návštěvníků filmových představení se příliš nemění nebo dokonce mírně stoupá.

A no co kina sázejí? Mohelnické kino úbytek diváků vyřešilo promítáním českých filmů a pohádek, na které je mnohdy vyprodáno. Na zahraniční filmy, tedy pokud se nejedná o masivně propagované snímky, jako je třeba Harry Potter, se sál naplní sotva z jedné třetiny, přesto zde průměrný počet diváků stoupl.
Podobně je na tom i kino Pohoda v Jeseníku. Průměrná návštěvnost v něm byla v minulosti 56 lidí na představení, nyní se zvedla se v průměru o tři diváky. Provozovatel opět hlásí, že na české filmy je narváno a na zahraniční je poloprázdno.

Odpověď na důvod, proč diváci nechodí na zahraniční filmy, je nasnadě. Jsou totiž snadno dostupné na internetu. „Zahraniční film si lze do počítače stáhnout dlouho předtím, než je uveden do kin, zadarmo a v dobré kvalitě. U českého filmu je to horší, dostupné jsou na internetu sice také, ale stáhnutí je komplikovanější. Proto kdo chce snímek vidět, musí do kina. Jsou také častěji inzerovány v reklamách,“ uvedl Jan Říha ze Šumperka, který je nadšeným filmovým fanouškem.