VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kniha o jeřábu byla téměř rozebraná

Jeseníky – Byl vyšlechtěný na Jesenicku, pak odsud téměř zmizel, nyní se o něj lidé v tomto kraji opět zajímají. Svědčí o tom alespoň zájem o publikaci, která před několika týdny o moravském sladkoplodém jeřábu vyšla. Náklad tří set kusů byl v zápětí prakticky rozebrán.

18.3.2013
SDÍLEJ:

Publikace Moravský sladkoplodý jeřáb. Z Ostružné do světa.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Hlavním cílem bylo dostat publikaci do škol, obecních úřadů, knihoven, na lesní správy. Do informačního centra v Jeseníku jsme pustili dvacet kusů, ty byly okamžitě rozebrány. V současnosti jsme prakticky na nule," sdělila spoluautorka knížky Bohumila Tinzová.

V publikaci, kterou Tinzová napsala spolu s Radimem Lokočem a Ondřejem Dovalou, najdou čtenáři například popsanou historii šlechtění sladkoplodého jeřábu v Ostružné a v Petříkově.

Seznámí se v ní i s informacemi o využití jedlých jeřabin a jejich vlastnostech prospěšných pro zdraví či recepty. Nechybí ani podrobnosti o projektu, který se snaží vrátit původní krajovou odrůdu zpět na Jesenicko, o výsadbě stromů tohoto druhu v Ostružné či plánech do budoucna.

„Vedeme jednání s městským úřadem Jeseník, který by chtěl vysadit alej sladkoplodého jeřábu. Vytipoval tři lokality, ze kterých se vybere ta pravá. Na podzim bychom chtěli v Jeseníku sázet třicet stromů," řekla Tinzová.

O návrat krajové odrůdy se snaží členové a příznivci sdružení Eberesche. První alej vysadili dobrovolníci loni na podzim u Ostružné. Další lidé nasadili sladké jeřáby ve Zlatých Horách, již delší dobu rostou mladé stromky tohoto druhu v Javorníku.

Odolnou odrůdu ovocného stromu vyšlechtili rolníci před dvěma sty lety na lichtenštejnském panství Ostružná. Odtud se zásluhou lesníka Franze Kraetzla rozšířila do celé Evropy. Uplatnění našla především ve studených horských oblastech, kde jiné ovocné stromy nerodí.

V kuchyni původních obyvatel Jesenicka měly sladké jeřabiny v široké využití: lidé z nich vyráběli pálenku či likéry, ale i marmelády nebo víno. Dříve rostly jedlé jeřáby na Jesenicku u každé chalupy. Nedožívají se vysokého věku, a tak po poválečné výměně obyvatelstva tento druh v minulých desetiletích z regionu prakticky vymizel.

Autor: Petr Krňávek

18.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Hitem letošní letní etapy Flory 2017 je výstava terakotové čínské armády.
17

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Furikův hattrick zajistil Jeseníku výhru nad Bohumínem

Povedenou divizní premiéru před svým publikem v rámci této sezóny mají za sebou jeseničtí fotbalisté. Díky skvěle zvládnuté druhé půli jasně porazili celek Bohumína, hattrickem se blýskl Martin Furik.

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Podvodník vzal zálohu, ale stroj nedodal

O padesát tisíc korun připravil podvodník důvěřivého muže, který mu skočil na špek – odpověděl na fiktivní inzerát.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení