Plán radnice postavit ji jako součást komplexu nového úřadu a společenského sálu v Tovární ulici ztroskotal. Není pro ni dost místa. Do hry vstupují architekti, kteří mají najít řešení.

„Území v Tovární ulici není podle architektů dost velké na to, aby se sem vešla i knihovna,“ informoval starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS).

Otázka, jak dál s knihovnou, tedy opět visí ve vzduchu. Po nových prostorech už přitom pracovníci knihovny volají více jak patnáct let. Budova v Lipovské ulici je malá a pro potřeby čtenářů nedostatečná. Chybí zde studovna, hudební oddělení. Z nedostatku prostor jsou k dispozici jen dva počítače. Spousta knih musela skončit na půdě.

Mnohem horším problémem je však technický stav objektu. Regály s knihami pracovnice už dávno umístily podél zdí, aby nezatěžovaly stropy napadené dřevomorkou. Ty jsou už z nařízení statika dva roky podepřené trámy. Přecházet po místnosti, kde se podlaha prohýbá pod nohama, není příjemné. „To víte, že máme strach,“ řekla knihovnice Eva Pavličíková.

Radnice má plán, jak problém s knihovnou vyřešit. „Vyhlásíme soutěž architektů. Chtěli bychom upravit areál školy v Průchodní ulici, mateřské školy a Vodní tvrze a do tohoto prostoru zakomponovat budovu knihovny,“ řekl starosta. Radnice tak chce oživit nápad bývalého zastupitelstva, které kdysi navrhovalo přestěhovat knihovnu do staré a nevzhledné komunistické plechové stavby typu Kord, v níž v současné době sídlí jídelna, středisko volného času dětí Duha, mateřské centrum Krteček, Brontosauři a další organizace. Radnice však tuto nevzhlednou budovu v opraveném historickém centru nechce.

„Stavby typu Kord by zde být neměly. Objekt navrhujeme zbourat a na jeho místě postavit novou budovu,“ řekl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.). O žádném termínu výstavby si v tuto chvíli radnice netroufá ani spekulovat. Město totiž nemá potřebné finance na investici, která se pohybuje kolem padesáti milionů korun. Řešením by mohla být dotace.

Pracovníkům knihovny nezbývá než čekat. „Jsem odpovědný za zaměstnance. Dokud to půjde, budu situaci hlídat, a když ne, tak budu muset budovu zavřít,“ řekl ředitel knihovny Miloš Richter.