Další skupině lidí jsou ale bezprizorní šelmičky trnem v oku. Především se bojí přenosu nebezpečných nemocí z všudypřítomných kočičích výkalů. Na radnici již od nich doputovala stížnost.

Radní se tak museli ujmout role smírčích soudců a situaci začali řešit.

Jednou z iniciátorek stížnosti je Věra Sedlářová, která má obavy o zdraví dětí žijících na sídlišti. Kdysi totiž člen její rodiny onemocněl vážnou virovou infekcí, kterou na něj přenesla kočka. Léčba prý trvala několik měsíců.

„Rozhodně nejde o to, že by zdejší lidé neměli rádi zvířata. Ale toulavé kočky se stahují do míst, kde si děti často hrají, dokonce i do zahrady mateřské školy. Na tak hustě obydleném sídlišti prostě nemají co dělat. Ale pokud je zde pořád někdo krmí, tak tady budou stále," řekla Věra Sedlářová a u zdi kotelny ukazuje na plastové misky, se zbytky štědré kočičí potravy, v jedné z nich je i mléko.

Cedulka přitom upozorňuje, že krmení koček je přísně zakázáno. D

alší misky se zbytky syrových jater a granulí se nachází přímo pod balkonem jednoho z paneláků.

Také na kraji zarostlého svahu směrem k Bludovské ulici mají kočky na umělohmotném talířku nachystanou hostinu v podobě kusu krvavé flákoty.

„V létě se maso rychle kazí. Smrdí a lezou z něj červi, slétají se sem ptáci, jídlo láká i potkany," zmínila Věra Sedlářová.

Někteří s krmením přestali

Problémy s kočkami začaly už loni v létě, kdy jim začalo dopřávat víc lidí.

Obětaví krmiči jim navíc postavili také pelechy a boudy z různých krabic.

Po domluvě městské policie ale někteří jídlo nosit přestali.

V přilepšování zvířátkům ovšem vytrval Radek Hojgr, který bydlí v paneláku zhruba sto metrů od kotelny.

„Kočky nejsou nebezpečné, četl jsem o tom na internetu, kde psali, že exkrementy po sobě zahrabávají. Přece je nenechám zdechnout. Navíc krmím také ježky, ve stráni žije celá rodinka," míní Radek Hojgr.

Podle něj první kočky do sídlištní lokality přinesli bezdomovci, kteří mají nedaleko Prievidzské ulice přístřešek.

Zvířata se pak začala rychle množit, vrh mladých zvládnou i třikrát do roka.

„Bylo jich tak kolem patnácti, možná i víc, teď je to o něco méně. Pohybují se tu hlavně v noci, soused jich z okna pět vyfotil v zahradě mateřské školy, kam se bez problémů dostanou. Často také lezou na venkovní posezení před domem, hlavně na stůl. Na to vše jsme upozorňovali radní, městskou policii i školku," dodala Věra Sedlářová.

Desítka koček na kastraci

Podle šumperského místostarosty Tomáše Spurného se schůzka s obyvateli Prievidzské ulice již konala, problém ale není snadné řešit.

Nyní se bude ve zvýšené míře angažovat městská policie.

„Kočky, které strážníci odchytí, vozí ke kastraci. Připravujeme také smlouvu s útulkem ve Slezských Pavlovicích, kam se umísťují bezprizorní psi, budou se tam převážet i kočky," sdělil Tomáš Spurný. Strážníci také už odstranili provizorní pelechy.

„Zatím jsme ke kastraci převezli zhruba desítku koček, pak jsme je ale museli zase pustit, protože smlouva s útulkem je teprve před podpisem," konstatoval ředitel městské policie Zdeněk Dočekal. 

Co hrozí lidem od toulavých koček:– infekční nemoci: prašivina, svrab, vzteklina, toxokaróza (škrkavky), toxoplasmóza (infekce nebezpečná pro těhotné ženy). Nejčastější je prašivina, která způsobuje nesvědivé kruhovité poškození kůže u dospělých a někdy ztrátu vlasů u dětí
Nejvíce ohrožené jsou děti hrající si na znečištěném písku a trávě
Krmení volně toulavých koček s sebou přináší i další problém a tím jsou potkani, které přiláká snadno dostupná potrava. S tím jsou spojena pro člověka další nemalá rizika.