V Šumperku začne koledování v úterý od 15 hodin na Točáku, kde se bude podávat novoroční zelňačka. Porci polévky dostanou lidé zdarma, děti obdrží drobné dárky. Akce se každoročně pořádá pod záštitou šumperského starosty a senátora Zdeňka Brože. Letos se na území šumperského děkanátu do sbírky zapojí devět desítek koledníků.

„Rádi bychom letos překročili sedm set tisíc korun," uvedla ředitelka Charity Šumperk Marie Vychopeňová. Finančními dary hodlá šumperská Charita podpořit lidi v nouzi, příspěvek obdrží také Centrum pro rodinu a Poradna pro ženy a dívky. Peníze budou také sloužit na doplnění sortimentu rehabilitačních a kompenzačních pomůcek, které organizace půjčuje.

357 kasiček

V oblasti, kterou spravuje zábřežská Charita, se letos bude koledovat ve všech obcích.

„Připravených a zapečetěných máme 357 kasiček. Celkem se u nás do sbírky zapojí kolem čtrnácti stovek dobrovolníků," sdělila Jana Skalická z propagace Charity Zábřeh.

Ty správné koledníky lidé poznají nejen podle královského oděvu, ale především mají obecním úřadem zapečetěnou a očíslovanou pokladničku, průkazku s pověřením a přívěsek s logem sbírky.

Loni se v oblasti zábřežského děkanátu vybralo přes jeden a čtvrt milionu korun. Velká část z prostředků pomohla přímo v regionu.

Tříkrálová sbírka je unikátní v tom, že na rozhodování o budoucím využití peněz se mohou podílet i dárci.

„Už v době, kdy budete přispívat do pokladničky, můžete přemýšlet o lidech kolem vás, kterým by stálo za to nějak pomoci. S nápady se pak můžete obracet přímo na pracovníky Charity," vyzvala Jana Skalická.

Kde se berou cukříky?

S koledníky se na Zábřežsku a Mohelnicku budou moci lidé potkat až do 10. ledna.

Zajímavostí je, že sociální firma Reparto, jež spadá pod zábřežskou Charitu, připravuje už několik let hygienicky balené cukříky, a to rovnou pro celou republiku. Bílé zlato pak rozdávají tříkráloví koledníci jako poděkování dárcům za projevenou štědrost. Aby bylo možné podělit všechny navštívené domácnosti, nachystali letos v Repartu na tři a půl milionu sladkých dutinek. Dobrovolníci Charity pod vedením Ludmily Macákové k tomu nachystali šestadvacet tisíc balíčků s několika zrnky kadidla.

Na Jesenicku budou tříkráloví koledníci s přáním požehnaného nového roku obcházet domácnosti do 14. ledna.

„Koledníci budou jménem Charity Javorník prosit o finanční pomoc na poskytování domácí hospicové péče na Jesenicku a peníze na další etapu výměny oken v DPS svaté Hedviky ve Vidnavě," přiblížila účel výtěžku letošní sbírky ředitelka Charity Javorník Helena Paschkeová.