„Je to můj oblíbený vánoční film, mám rád všechny čtyři díly, u všech se vždy bavím a shodou okolností od natočení prvního uplynulo pětadvacet let," zdůvodnil výběr písničky sedmnáctiletý student šumperské průmyslovky.

Česko zpívá koledy v Šumperku u divadla

Zdroj: DENÍK/Petr Krňávek

V Patriciově podání nechyběla ani semifinálová písnička Eltona Johna Candle In The Wind, která sice diváky přeladila na jinou než adventní notu, ale setkala s úspěchem. Student ale představil i původní tvorbu.

„Písničku Possible mi napsala Anička Dvořáková, kterou lidé možná znají také ze SuperStar, kde ji porota překřtila Anička z planety Fazole. Známe se už dlouho, jezdili jsme spolu na tábory a je to výborná muzikantka. Myslím, že jednou spolu dáme dohromady celé album," vysvětlil Patricio Malundo.

O různé nabídky student s angolskými kořeny nyní nemá nouzi, tvrdí, že účast v populární soutěži mu pomohla. Ještě před zpíváním koled si s Patriciem domlouval spolupráci herec Petr Král.

„Chceme Patricia pozvat do našeho pořadu Hity 60. let jako hosta, podrobnosti ještě doladíme," řekl Petr Král.

Patricio Malundo má nyní napilno, protože s dalšími muzikanty připravuje koncerty chorálů, které se uskuteční v Novém Malíně, Andělské Hoře, Bratrušově i Kopřivné. Mladý zpěvák si tak oddychne až na Štědrý den.

„O svátcích se těším především na klid, kterého nyní příliš nemám, na chvíle strávené s rodinou i cukroví," dodal Patricio Malundo. Plány již má i na další měsíce, v zimním období by čas rád trávil v nahrávacím studiu, takže nějaké nové písničky by se měly brzy objevit na internetu. Šumperské publikum by ho pak mělo slyšet na studentském Majálesu.

Ve fotogalerii u tohoto článku najdete i snímky ze zpívání na ZŠ Sluneční v Šumperku, v Jeseníku a Rapotíně. Koledy se na Šumpersku a Jesenicku zpívaly na šestnácti místech. Do akce se v obou okresech zapojily dohromady přes dva tisíce lidí.

Na rozhledně si zanotovali u stromečku

Bludov – Pětici koled si ve středu zanotovali také nadšenci na rozhledně nad Bludovem.

„Brusinka, jak rozhledně říkáme, je takové naše místo setkávání. Napadlo nás, že by se zde koledy zpívali náramně," uvedl Milan Klimeš z Bludova, který se spolu s členy místního sdružení Českého svazu ochránců přírody o nedávno postavenou vyhlídku stará.

Aby lidé na místo setkání trefili, cestičku k Brusince lemovaly od rozcestí na Sudkov svíčky. „Pro příchozí jsme připravili teplé občerstvení a asi dvě stovky perníčků, mezi nimi byly i houslové klíče a noty," doplnil Milan Klimeš.

Pochvaloval si, že na rozhlednu dorazilo asi dvě stě padesát nadšenců: „Atmosféra byla opravdu krásná. Měli jsme nádherný výhled do okolí. Příští rok si to určitě zopakujeme!"