„Musíme se sejít a diskutovat. Pokud se na jednom místě nesejdou uživatelé, poskytovatelé a zadavatelé sociálních služeb, je to o ničem,“ prohlásil místostarosta Jeseníku Jiří Staňa (SZ).

Senioři, zaměstnanci neziskových organizací pečujících o staré lidi, úředníci ze sociálních odborů, kraje, ministerstva i starostové mu dali za pravdu. Hlavním důvodem setkání bylo pojmenovat problémy, ukázat na nedostatky, podělit se o nápady a zkušenosti.

Jesenicko citelně postrádá pečovatelskou službu, která zanikla kvůli nedostatku financí, přitom tato péče patří k prioritám rady vlády. I na Jesenicku mají obavy, co přinese příští rok, kdy v rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí chybí na sociální služby miliardy korun.

Penziony pro důchodce a charita se obávají nejhoršího, už dnes nevědí, z čeho zaplatí zaměstnance v lednu a zda udrží standard nabízených služeb. Obavy z budoucnosti mají i další organizace, které se zaměřují na pomoc seniorům.

Eva Machová, vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu, se pokusila situaci zklidnit jedním příslibem. „Kraj bude podporovat všechny registrované služby, a pokud bude něco utlumovat, bude o tom jednat,“ slíbila Machová.

Rozloučit se do Jeseníku přijela Jitka Chalánková, které končí mandát krajské radní, a jak podotkla, odchází do politického důchodu. Jesenicko s jeho vypracovaným komunitním plánem jen chválila.
„Vy jste tady moc dobří. V rámci kraje jste na špici a ukazujete jiným cestu,“ pochválila Chalánková komunitní plán nejsevernějšího regionu, který shrnuje klady, zápory i potřeby regionu v sociální sféře.