S budoucí podobou sportoviště seznámili v pondělí 30. března zástupci města veřejnost. Zájem projevilo asi třicet lidí, kteří se přišli na vlastní oči podívat, jak koupaliště vypadá teď a poslechnout si, co má nabízet v budoucnu.

Půl bazénu bude sloužit ke sportovnímu a kondičnímu plavání a budou v něm nataženy dráhy. Druhá polovina je určená k rekreačním účelům. Při okraji bazénu budou masážní lůžka a lehátka, uvnitř pak vodní hříbek.

Jaké atrakce venkovní koupaliště nabídne
SPORTOVNÍ ČÁST
4 plavecké dráhy dlouhé 50 metrů

REKREAČNÍ ČÁST
4 dráhy, v nichž budou atrakce, a to:
20 metrů dlouhá skluzavka se čtyřmi dráhami
pochůzí plováky na chození po hladině
chrliče vody
masážní lůžka a lehátka
houpací bazének

„Dále tady budou chrliče, které slouží k masážím i k vydovádění dětí. Na hladině budou pochůzí plováky, což jsou umělohmotná kola, po nichž se dá chodit. Nahoře nad nimi bude natažené lano, takže to bude jakási vodní stezka odvahy," popsal připravované atrakce Dalibor Bartoň, který má na zábřežské radnici na starosti přípravu projektů a dotace.

Zajímavostí bude houpací bazének, který funguje tak, že na každé straně je určitý počet lidí, kteří rozhoupávají vodní hladinu. „Největší atrakcí pak bude přibližně dvacet metrů dlouhá skluzavka se čtyřmi dráhami. Podobná věc není nikde v okolí," doplnil Dalibor Bartoň.

Počítá se také s rekonstrukcí betonové plochy na opalování, vybudováním ošetřovny a skladu lehátek.

Plánovaná kapacita koupaliště je přibližně tisíc osob. K tomu je nutné ještě přičíst stávající dětský bazének a brouzdaliště v sousedství. „Celkem se tedy jedná přibližně o dvanáct set osob. Čísla vycházejí z hygienických předpisů, ale je jasné, že když bude horko a zájem, nenecháme lidi stát před zavřenou bránou," řekl vedoucí Plaveckého areálu Zábřeh Milan Štencl. Na atrakce se v jeden okamžik vejde přibližně 140 osob.

Podle názoru některých Zábřežanů je ale taková kapacita nedostatečná. „V horkých dnech mezi jedenáctou a osmnáctou hodinou se tady nebude dát plavat. Lidé si chtějí alespoň vlézt do vody a čtyřdráha jim nebude stačit," poznamenal Ondřej Jašek.

Navrhoval, aby část atrakcí vznikla až později a byla umístěná do dětského krytého bazénu, nebo aby se rekreační část koupaliště rozšířila alespoň na šest drah.

„Předpokládáme, že natáhneme dráhy a lidi, kteří si budou chtít zaplavat, nasměrujeme do sportovní části bazénu," vysvětlil Milan Štencl.

Případné rozšíření koupaliště by nezvládly stávající technologie, které byly vybudované spolu s rekonstrukcí krytého bazénu. „Znamenalo by to v podstatě o třetinu více vody, kterou je potřeba čistit a ohřívat. Na to není tato technologie stavěná. Navíc by se tím zvedly náklady asi o tři miliony," objasnil Dalibor Bartoň.

Město má už zpracovanou projektovou dokumentaci pro stavební povolení a připravuje vypsání veřejné zakázky na zhotovitele. Kdy se začne s pracemi, zatím není zcela jasné.

„Chtěli jsme, aby se rekonstrukce stihla letos. Pokud ale práce začnou v létě, ohrozíme tím sezonu na vedlejším dětském bazénku, protože lidé nebudou chtít plavat s dětmi a opalovat se vedle stavební techniky. Termín proto ještě zvažujeme," řekl starosta Zábřehu František John.

Napřesrok už by se ale měli Zábřežané vykoupat v novém bazénu pod širým nebem. Milovníky vodních radovánek jistě potěší, že návštěva koupaliště finančně nezruinuje jejich peněženky.

Nynější vstupné, které je sedmdesát korun, se zvedne jen nepatrně. „Sto korun za den nemůžeme přesáhnout a myslím si, že ani devadesát korun," přišel s dobrou zprávou Milan Štencl.

Rekonstrukce bazénu měla podle původních odhadů stát sedmnáct a půl milionu korun. Po zpracování projektu se ale ukázalo, že cena bude výrazně vyšší. Stavbu prodraží právě atrakce.
Nyní se proto počítá se sumou necelých sedmadvaceti milionů. Město celou částku uhradí ze svého rozpočtu, protože dotace není možné získat. Podle odhadu starosty Johna by ve výběrovém řízení mohla cena klesnout až o dvacet procent.