Podstatou Figurova záměru je nahradit současnou Tatrapomu na vleku C sedačkovou lanovkou. Ta má být o devadesát metrů delší a doplněná novou nástupní i výstupní stanicí. Navíc bude nutné sjezdovku kvůli bezpečnosti poněkud rozšířit.

Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že stavbu na vrcholcích Jeseníků nelze posuzovat jako běžný investiční záměr. Už samotná existence stávajícího vleku a sjezdovek je podle něj v rozporu se zákazy, které platí u zvláště chráněných území.

„Pro jejich zřízení a provoz byla vydána výjimka, která je v podstatě vázaná na životnost vleku. Z těchto výjimek nelze dovozovat oprávněnost jiných staveb, byť jsou zčásti na místě stávajícího vleku a sjezdovek. Navíc jsou zde druhy organismů, jichž se týká absolutní ochrana pro jejich nenahraditelnost v případě zániku populace," uvádí se ve stanovisku ministerstva, které zpracoval František Ondráš.

V roce 2010 skončil dlouholetý spor o sjezdovky na Ovčárně, který Josef Figura vedl s ministerstvem životního prostředí. Úředníci ministerstva totiž Figuru jako majitele lyžařského areálu přinutili jednu sjezdovku zrušit a další dvě zkrátit. Nakonec mu ministerstvo muselo zaplatit 37 milionů korun jako odškodění za ušlý zisk.

Krajský úřad námitky vznesené ministerstvem neuznal. Argumentoval tím, že vrcholové partie Jeseníků leží v katastru obce Malá Morávka, která má ve svém územním plánu tyto plochy vedené jako zóny pro sport a rekreaci, což zahrnuje i lyžařský vlek.

„Je zřejmé, že plochy pro sport a rekreaci v územním plánu jsou daleko větší než je v současnosti využívaná plocha sjezdové tratě a lyžařského vleku C," zdůvodnil krajský úřad souhlasné stanovisko k přeměně vleku na lanovku.

Malá Morávka záměr Josefa Figury podporuje a považuje ho za přínos pro celý region. „Nemyslím si, že by realizací záměru došlo k odlivu lyžařů z ostatních středisek. Máme dostatek ubytovacích kapacit, ale pokud nejsou vhodné podmínky pro lyžování, nejsou vytížené. Je pro nás alfou a omegou, zda se na Pradědu lyžuje," uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub při veřejném projednávání Figurova záměru v Rýmařově.

K záměru se v předložené podobě se naopak staví zdrženlivě nebo s ním vyloženě nesouhlasí kromě zmíněného Ministerstva životního prostředí také Správa CHKO Jeseníky Česká inspekce životního prostředí nebo ekologové z Hnutí Duha.

Proti záměru se důrazně postavil vědecký tým přírodovědců a lesníků z Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci zkoumá vrchové partie Jeseníků. Kraj žádal o nesouhlasné stanovisko s poukazem na unikátnost smrčin, které milují kyselou půdu, cenné typy lučních a borůvkových společenství a pozoruhodné pozůstatky doby ledové v podobě arkto-alpinské tundry.

Josef Figura považuje jejich obavy za zbytečné. Modernizace lyžařského vleku podle něj naopak přispěje k ochraně přírody, protože odpadne potřeba upravovat rolbami svah pod dráhou, což je u Tatrapomy nutné. „Modernizace areálu je naprosto nezbytná, turisté také přece nechodí po horách v botách starých třicet let. Je nutná i pro ekonomickou stabilizaci regionu, pro který je cestovní ruch jedinou šancí rozvoje," argumetoval Josef Figura, když před rokem prezentoval svůj záměr.