Pod peticí, která požaduje zachování Dětského centra Pavučinka v Šumperku figuruje šestnáct stovek podpisů. Najít jí lze na internetových stránce, která je pro podobné dokumenty určena a také je možné tam odeslat podpis.  Obavy z rušení dětského centra jsou ale nyní neopodstatněné. Zřizovatel, což je Olomoucký kraj, hodlá zrušit pouze dětský domov.

V současné době Pavučinka využívá v Šumperku dvě budovy. Ve vile v ulici dr. E. Beneše poskytuje zdravotní i sociální služby jako například péče o novorozence s nízkou porodní hmotností či rehabilitace, což využívají rodiče z celého Šumperska. Druhý objekt v Dolnomlýnské ulici je pak zařízení určené pro děti, které jsou odebírány z rodin, většinou z důvodu zanedbávání, když rodiče nefungují. V současné době je v domově bydlí šestnáct dětí.

„Dětský domov v Dolnomlýnské ulici chceme zavřít, protože kapacita ústavu je nenaplněná. V Olomouckém kraji totiž přibylo pěstounských rodin, kam přednostně děti umísťujeme. Ale veškeré další registrované služby, které dětské centrum Pavučinka poskytuje, zůstanou v Šumperku zachovány, vše nyní bude soustředěno pouze do jednoho objektu v ulici Dr. E. Beneše. Jsme si vědomi toho, že centrum Pavučinka má v kraji velmi dobré jméno," sdělil náměstek hejtmana za zdravotnictví Michael Fischer.

Péče o patologické novorozence či miminka s nízkou porodní váhou bude od nového roku fungovat v Šumperské nemocnici, kam také z Pavučinky přechází šest zdravotních sester. Pro rodiče ze zdejšího regionu se tedy téměř nic nezmění.

„V Pavučince jsme nějaký čas byli poté, kdy se nám narodila dvojčata s nízkou porodní hmotností. Personál byl skvělý i prostředí bylo pěkné. Je důležité, že tato péče v Šumperku zůstane a lidé nebudou muset dojíždět až do Olomouce, určitě by to pro mnohé rodiče znamenalo velké komplikace, " řekla Pavlína Janíčková z Brníčka, která je matkou čtyřletých dvojčat.

Kraj nyní hodlá do Pavučinky investovat, v prvorepublikové vile v ulici Dr. E. Beneše postaví výtah, který zde citelně chybí.

„Pokud se jedná o větší nepohyblivé děti, je poměrně náročné je stále nosit po schodech. S budováním výtahu by se mělo začít pravděpodobně na podzim," řekla ředitelka Pavučinky Marie Nováková.