Operaci z oken zvědavě sledovaly děti. Sochu obec získala od místního řezbáře Jaroslava Pecháčka, kterému původní zadavatel díla nezaplatil, a tak zůstal král na ocet.

„Využili jsme toho a sochu koupili. Podařilo se to díky sponzorovi, který věnoval obci pětadvacet tisíc korun. Zastupitelstvo mělo totiž podmínku, že finance nesmí jít z obecního rozpočtu,“ řekl starosta Pavel Martínek (ČSSD) a dodal, že školku čeká ještě letos výměna oken, zateplení fasády, obnova střechy a vybavení novým nábytkem. To všechno za 5,2 milionu korun. Socha krále je součástí těchto úprav. Časem na ni bude mířit reflektor z nového stožáru veřejného osvětlení, jehož rekonstrukce právě probíhá.

„Nasvětlit chceme také další dominanty obce – na příklad pomník obětem první světové války, školu, zámeckou kapli a sochu Praděda,“ řekl starosta.

Dřevěné sochy se už staly neodmyslitelnou součástí obce. Začalo to vodníkem a čertem u rybníka Kocián, pokračovalo Pradědem a loni v létě se pohádková galerie rozrostla o dalších sedm plastik vzniklých při řezbářském sympoziu. Tyto sochy čeká nejspíš ještě v tomto týdnu osazení v areálu rybníka a hřiště.