Lidé ze čtyř obcí mají sraz na Josefovském setkání

Stavenice – Lidé ze čtyř obcí Mikroregionu Mohelnicko – Stavenice, Moravičan, Třeštiny a Úsova – si dají v sobotu 19. března ve čtrnáct hodin sraz na tradičním Josefovském setkání obcí. Turistická akce na společné hranici u kaple svatého Josefa v lese Doubrava se letos koná už podeváté.

Účastníci se mohou na místo srazu vypravit ve skupinách. Ty budou vycházet v poledne od Obecního úřadu v Třeštině, v půl jedné vyrazí účastníci od kulturního domu ve Stavenici a od pohostinství na náměstí v Úsově a v jednu hodinu se bude vycházet od sokolovny v Moravičanech.

„Přijďte si jen tak popovídat, poznat sousedy a poslechnout si pověst o vzniku kaple svatého Josefa," lákají organizátoři.

Kaplička svatého Josefa v lužním lese stojí sice na katastru Stavenice, ale z Moravičan je k ní mnohem blíž – pouhé dva kilometry. Stačí odbočit za vesnicí podél odlehčovacího kanálu směrem k trati, projít pod železničním mostem k psímu cvičišti a pak se dát po modré značce vzhůru lesem a úzkým úvozem, kterému místní říkají Kopanina, až nahoru ke kapličce. 

V Lošticích vyhlásili dny jarního úklidu

Loštice – Do jarního úklidu se pustí o nadcházejícím víkendu v Lošticích. S nedávného neformálního setkání občanů s vedením města u kávy nebo čaje vzešel požadavek na vyhlášení dnů jarního úklidu, kdy město zajistí odvoz odpadu ze zametených chodníků a cest před domy občanů, kteří mají zájem se zapojit do péče o prostředí kolem sebe. Těm, co najdou chuť a čas si uklidit před svým domem, zamést chodník či ulici nebo vyhrabat trávu, město nabízí odvoz přebytečného štěrku, kamení, staré trávy či odpadků. Lidé by měli uklizený odpad nechat na hromádkách před svými domy, případně ho nasypat do pytlů. Technická četa pak o sobotách 19. března a 2. dubna město objede, odpad sesbírá a odveze. 

Pepíkům zahraje Šlapetečko

Loštice – Nejen Josefové, Pepové a Pepíci mohou v sobotu 19. března vyrazit do Městského kulturního střediska v Lošticích. Od devatenácti hodin se zde uskuteční Pepíkovský večer. Oslavencům zahraje Šlapetečko a hudba Franta, se svým programem Báječné ženské se představí také seniorky z Majetína. Chybět nebude ani půlnoční kankán nebo losování o ceny. Vstupné je sedmdesát korun, Josefové zaplatí jen polovic. 

V Žádlovicích se připraví na Velikonoce

Žádlovice – Na nadcházející svátky jara se mohou připravit lidé v Žádlovicích, místní části Loštic. Zdejší osadní výbor připravil na sobotu 19. března akci Velikonoce v Žádlovicích. Od třinácti hodin se budou v prostorách místního obecního domu zdobit velikonoční vajíčka a plést pomlázky. Program doplní výstava drobného zvířectva. Účastníci by si měli s sebou přinést vlastní vyfouknutá vajíčka. 

Děti se pobaví na maškarním karnevale

Palonín – Pobavit se na maškarním karnevale mohou v sobotu 19. března děti a jejich rodiče v Paloníně. Zábavné odpoledne začíná ve čtrnáct hodin v sále místního kulturního domu. Fotbalisté místního Sokola, kteří maškarní karneval pořádají, připravili pro děti spoustu soutěží i odměny za masky. 

Velikonoční výstava v Lošticích nabídne inspiraci

Loštice – Načerpat inspiraci před nadcházejícími svátky jara mohou zájemci na tradiční Velikonoční výstavě, kterou bude od neděle 20. března po celý následující týden hostit Městské kulturní středisko v Lošticích. K vidění zde budou malované kraslice, květinové vazby, nápaditá velikonoční výzdoba a dekorace nebo chutné cukroví. Otevřeno bude o nedělích 20. a 27. března a dále v pondělí 21. ve středu 23. a v pátek 25. března vždy od čtrnácti do sedmnácti hodin.

V části Zábřehu nepůjde proud

Zábřeh – Bez elektrické energie se budou muset v úterý 22. března obejít lidé v části Olomoucké ulice v Zábřehu. Proud nepůjde v době od osmi do 14.30 hodin v lokalitě od mostu přes Moravskou Sázavu u odbočky na Skaličku a od čerpací stanice Shell po autobusovou zastávku za čerpací stanicí Slovnaft a také v části odbočky směrem k Rybářské ulici. Důvodem odstávky jsou nezbytné práce na opravách a údržbě zařízení distribuční soustavy. Společnost ČEZ upozorňuje, že i v době odstávky je potřeba u všech zařízení postupovat tak, jako by byla pod proudem, a dbát všech zásad bezpečnosti.