„Volali městští policisté, že se v jedné zahradě mezi domky objevil hledaný klokan. Zkusili jsme ho proto chytit. Nalákali jsme ho do úzkého koridoru a podařilo se nám to,“ okomentoval odchyt pracovník jihlavské zoologické zahrady Jan Vašák. Nebylo potřeba používat žádné uspávací prostředky, stačila obyčejná síť.

Klokan skončil v jihlavském útulku, kde ovšem moc dlouho nepobyl. Jeho majitel Radek Helekal si pro něj ještě v pátek dopoledne si pro něj přijel.

„Určitě je to náš Kuki, poznám ho podle zabarvení, i když za ty tři měsíce pěkně vyrostl. Je to úžasný pocit, patří do rodiny, je to jako vaše dítě,“ rozplýval se majitel, který si Kukiho přivezl loni na podzim z děčínské zoologické zahrady. Několik měsíců ho měl doma a v březnu ho vypustil ven do výběhu. Z něj mu ovšem v květnu zmizel.

Od té doby ho neúspěšně hledal. Až do letošního srpna, kdy se objevil v Jihlavě. Vedoucí jihlavského útulku Aleš Toman se podivoval nad vzdáleností, kterou Kuki urazil.

Ilustrační foto
Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

„Jsem trochu skeptický k tomu, zda je to opravdu váš klokan. Většinou, když tato zvířata utečou, tak se pohybují v desetikilometrovém okruhu, ale že by tento klokan bez větší úhony urazil zhruba 150 kilometrů, tak to je výkon,“ okomentoval shledání s majitelem Toman. Během cesty totiž Kuki musel překonat dálnici, volně pobíhající psy v přírodě či myslivce. Nikdo jiný se však o klokana nepřihlásil, takže si ho Helekal mohl naložit a odvézt domů.

Za tři měsíce na svobodě Kuki trochu zdivočel, takže si ho majitel bude muset zase zkrotit.

„V prvé řadě musím dát do pořádku ohradu. Sám dodnes nevím, jak Kuki utekl. A kdyby neutekl, tak jsem mu sliboval nevěstu. Protože ale utekl, tak jsem koupil lamy, protože máme doma takové menší zoo. Ale když to vydrží, tak tu nevěstu za rok dostane,“ slíbil Helekal.

Ohradu raději o půl metru zvedne na celkové dva metry.

„Neměl jsem také pořádně zabezpečený spodek, takže si myslím, že nakonec utekl takto. Ale uvidíme, snad už s námi zůstane,“ uzavřel povídání šťastný majitel.

Poprvé Kukiho spatřili koncem minulého týdne návštěvníci v jihlavském krematoriu v urnovém háji. Během tohoto týdne ho lidé viděli v Hybrálci či Vyskytné nad Jihlavou. Tam se ho vydal majitel ve středu dokonce i hledat. Bezúspěšně. Zadařilo se až v pátek dopoledne ve Starých Horách v Jihlavě.

Klokan Kuki z Úsova, který utekl svému majiteli
Chovateli z Úsova utekl klokan, za čtvrt roku doskákal k Jihlavě