Každý, kdo se ztratí v horách, si přeje, aby se u něj co nejdříve objevila pomoc. Členové horské služby si ani neumějí představit, že by jim při těžké práci nepomáhali psí záchranáři.

„Mají nesrovnatelně lepší čich. Prohledat lokalitu by nám trvalo velice dlouho, oni ji proběhnou za chvíli a přivolají nás na místo,“ chválil Karel Novák, hlavní kynolog Horské služby ČR, schopnosti čtyřnohých pomocníků.

Na své psy se záchranáři musí stoprocentně spolehnout, proto jejich výcviku věnují stovky hodin. Školení psů do doby, než se stanou skutečnými specialisty, trvá podle Nováka tři roky.

Ramzové vládne mrazivé počasí

Přírodní sníh tady chybí a tak se figuranti nemohou ukrýt do sněhu, který přece jen trochu dokáže zahřát. „Kam se schová? To zatím nevím,“ řekl Radan Jaškovský, lavinový preventista pro Beskydy.

Před odchodem si ještě pomocníci od trenérů vyzvedli míčky a obušky. Tyto hračky čtyřnozí záchranáři dostávají teprve po splnění úkolů. Za odměnu. „Nevytahuj ten míček, jinak jsi mrtvý muž. Jak ho pes uvidí, tak ho ihned chce, je na to zvyklý. Odměnu mu musím dát až já, takže s tím musíš počkej na mě,“ varoval psovod Petr Pospíšil jednoho z pomocníků.

Hledání úkrytu

Úkolem figurantů bylo najít ve vymezeném prostoru co nejlepší úkryt. Šplhali na stromy, schovávali se do chrastí. Museli přitom dodržovat základní pravidlo, nehýbat se. Turista v bezvědomí také o sobě nedává vědět a pes jej musí najít.

„Prostor bude prohledávat tak dlouho, až narazí na pach. Potom se musí dostat až k figurantovi a přivolat mě,“ popsal úkol psovod Josef Matějů.

Svého pětiletého psa Baddyho trénuje teprve rok. I když je Baddy mezi dalšími psy záchranáři nováček, dokázal po chvíli figurantku ukrytou na stromě vypátrat.

Nejdravěji se choval Bad, o kterého se stará Petr Pospíšil. Ten musel svého svěřence uklidňovat, protože Bad bere trénink jako hru. Nemohl se dočkat, až jej jeho pán pobídne.

„Těšíš se, co? Jen vydrž,“ pokoušel se Pospíšil uklidnit svého svěřence. Když konečně mohl uvolnit vodítko, vyrazil Bad do lesa jako střela a dokázal, že hodiny tréninku nepromarnil. Najít figuranty mu zabralo jen několik málo minut.

Na Ramzové cvičí členové Horské služby celý týden. Ve středu jim trénink zpestří vrtulník.

Jesenické cvičení je jedním ze dvou velkých kurzů. Další se koná v Krkonoších na jaře s mezinárodní účastí. Tato akce je zaměřena především na lavinové nebezpečí a hledání zasypaných lidí.