Sezona v lázních začne o víkendu v půli května výjimečnou událostí. Poprvé v novodobé historii se zde uskuteční ples pod širým nebem.

„Navazujeme na rok 1839, kdy lázeňská šlechta v čele s princem Nasavským a knížetem Lichtenštejnem uspořádala ples v přírodě. Gräfenberk prý tehdy svítil do dáli jako moře pramenů," sdělil obchodní ředitel lázní Tomáš Rak.

Na konci května budou lázně hostit Mistrovství Evropy v orientačním běhu a hned na to zde najde zázemí Závod míru. Pro ty, kteří se sportování věnují raději rekreačně, slouží od letošní sezony nové cyklistické trasy.

„Stezky kolem lázní, Jeseníku a České Vsi tvoří pět okruhů o celkové délce téměř osmdesát kilometrů," přiblížila mluvčí lázní Věra Janků.

Po naučných stezkách

Kdo dává přednost pěší turistice, může se vydat po nových naučných stezkách. Jedna z nich vede z lázní přes Českou Ves na Čertovy kameny. Na osmikilometrové trase jsou k vidění pozůstatky válečných zákopů, obnovená kaplička, lesní pramen či lezecké stěny. Druhá z nich zavede zájemce opačným směrem k jeskyním Na Pomezí.

Na začátku června se dětem otevře první část rozsáhlého přírodního hřiště. Háj víly Ozdravy vzniká v lese v sousedství balneoparku.

„Na území Háje bude na děti čekat šestnáct herních ohnisek a herních či interaktivně vzdělávacích artefaktů. Jako první vzniká labyrint a stezka, která bude páteří celého prostoru," řekl autor projektu Jan Tajboš.

Pro děti jsou určené i dvě aktivity u pramenů Anna a Bezručův. Na doskočišti budou moci porovnat svůj výkon z obyvatel zdejších lesů. Rozezněním dendrofonu, soustavy velkých píšťal z různých druhů dřevin, pak zjistí, že každé dřevo má jiný zvuk.