Tourettův syndrom je vrozené neuropsychiatrické onemocnění. Doprovází jej nenadálé pohyby či zvuky, které nemocný člověk vydává. Největší pozornost okolí budí takzvaná koprolálie, náhlé provolávání obscénních či sprostých slov a výrazů. Intenzita tiků roste při stresu, naopak při uvolnění nebo zaměření pozornosti jejich množství klesá. Tiku obvykle předchází nechtěné a obtěžující nutkání.

„Důležité je si uvědomit, že tiky nejsou projevem špatné vůle nebo nevychovanosti nemocného, ale jeho onemocnění," upozornila psychoterapeutka Lenka Turková.

Lenka Hajzerová přiznává, že se od svého okolí setkává s nevlídnými reakcemi.

„Často se mi stává, že mne lidé okřikují, nebo se na mne škaredě dívají. Myslí si totiž, že vykřikuji, protože jsem nevychovaná a sprostá. Neví, že je to nemoc a já se na ně proto nezlobím. Každopádně je to ale moc nepříjemné a já se potom stydím," říká mladá žena.

Když si jde do města například nakoupit, bývá z kontaktu s lidmi nervózní.

„Mám strach, že na mne budou zlí. Čím víc jsem nervózní, tím více se má nemoc projevuje," vysvětluje Lenka Hajzerová.

„Na druhou stranu někteří lidé, hlavně ti, co už mne znají, se na mne třeba i usmějí. Je to moc příjemné a dost mi to pomáhá," dodává.

V současnosti je Lenka Hajzerová klientkou organizace Zahrada 2000, která poskytuje pomoc lidem s duševním onemocněním. Může tak bydlet samostatně a je schopna se o sebe postarat.

„Od té doby, co bydlím sama, mi hodně času zabere domácnost, úklid a podobně. Taky chodím do práce do chráněné dílny Zahrady 2000. Baví mě to a něco si vydělám. Ráda jezdím na kole a taky chodím ven s pejskem," říká.

V budoucnu by ráda zůstala v Jeseníku, pracovala, věnovala se svým koníčkům a hlavně svému čtyřnohému příteli. „Taky bych ráda, aby místní lidé byli trošku tolerantnější a chápavější k mé nemoci i k nemocem ostatních lidí. Pak se nám tady bude žít ještě lépe," uzavírá Lenka Hajzerová.