„Denně zde máme tak od pěti set do tisíce lidí, takže jsme spokojeni. Hlavním lákadlem je především horní nádrž elektrárny Dlouhých Strání. Pokud se lidé vypraví na výlet, chtějí mít nějaký cíl. Skalních turistů, které baví chodit na túry, totiž ubývá. My navíc nabízíme i dopravu od horní stanice lanovky až k nádrži, takže místo je snadno dostupné pro starší lidi či rodiny s malými dětmi," sdělil ředitel areálu K3Sport v Koutech nad Desnou Petr Marek.

Pro řadu cyklistů je zase v areálu atraktivní testování kol, které v létě nabízí řada firem.

„Velký zájem je také o půjčovnu sportovního vybavení," dodal Petr Marek.

V kouteckém středisku se již ale nyní chystají na zimu, zatím zde provádějí terénní práce v místech, kudy povede nová sjezdová trať. Bude se jednat o nejdelší modrou sjezdovku v republice s délkou přes tři kilometry. „Stavba lanovky bude na programu v září a říjnu, na letošní zimní sezonu již bude sjezdovka v provozu," slíbil Petr Marek.

Návštěvnost si také v letních měsících pochvalují  v areálu Kaste v Petříkově, kde je hlavním tahákem  bobová dráha. „Oproti loňsku nám počet návštěvníků stoupl nejméně o patnáct procent, což je výborný výsledek. Počasí nám přeje, protože pro nás je vždy problém déšť, mokrá dráha totiž nemůže být v provozu," řekl majitel areálu František Kaštyl.

Z dalších center v Jeseníkách na letní aktivity láká také Ramzová, kde si lidé mohou vyzkoušet jízdu na motokáře či zorbing. Za adrenalinem lidé také míří do areálu Dolní Morava, kde se nachází rovněž bobová dráha, ale také lanový park i horolezecká stěna.

Horská služba již v Jeseníkách ošetřila zhruba stovku úrazů, což je už nyní stejný počet jako za celé loňské léto. „Návštěvnost je v některých areálech opravdu vysoká, většinou ošetřujeme cyklisty. Ale zatím nebylo žádné zranění závažné, že by se jednalo o ohrožení života. Často jsou to  zlomeniny klíční kosti, pohmožděniny, odřeniny, také jsme poskytovali pomoc několika lidem, kteří po pádu z kola utrpěli otřes mozku. Například za minulý víkend jsme ošetřili dvě desítky cyklistů," řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. V minulých letech se prázdninové měsíce v Jeseníkách neobešly ani bez úmrtí po infarktu či těžkých zranění.