VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé mohou opět ochutnávat Jeseníky

Šumpersko/Jesenicko – Tradiční jídla podle receptů z historických kuchařek mohou až do konce září ochutnávat návštěvníci i obyvatelé jesenických hor. Ve čtvrtek 14. června odstartoval druhý ročník festivalu Chuť Jeseníků.

14.6.2012
SDÍLEJ:

Zahájení gastronomického festivalu Chuť Jeseníků 2012.Foto: DENÍK/Petr Krňávek

„Do gastronomického festivalu se zapojilo dvacet restaurací po celých Jeseníkách: od Šumperka přes Dolní Moravu, Rýmařov, až po Jeseník. Účastní se jej i nejvýše položená restaurace na vysílači Praděd," řekla hlavní pořadatelka akce Tereza Schreiberová.

V nabídce pokrmů nechybějí polévky, hlavní jídla ani dezerty. Milovníci dobrého jídla se mohou těšit například na masové kuličky v nudlovém těstě nebo frýdberský salát. Každá restaurace podává nejméně jedno kompletní menu.

„Zdejší kuchyně byla prostá. Byla sezónní, kalorická, maštěná špekem nebo sádlem, protože místní lidé pracovali fyzicky a mohli si to dovolit. Vařilo se z čerstvých surovin, z toho, co dal dům," řekla Bohumila Tinzová, odborná garantka gastronomické přehlídky.

Specialitou slezské kuchyně, která byla typická pro Jesenicko, bylo časté provázání sladkých a slaných chutí. Vynikala také mnoha druhy knedlíků.

„S čím se mohou Jeseníky chlubit, jsou jedlé jeřabiny. Používaly se místo hrozinek, brusinek, k výrobě pálenek či likérů," doplnila Tinzová.

V letošním roce se chtějí pořadatelé gastronomického festivalu zaměřit na kvalitu jídel. Přiznávají, že loni nebyla ve všech restauracích ideální. „Málokterý kuchař si dokáže představit, jaká to jsou tradiční jesenická jídla. Letos jsme proto zapracovali na kvalitě a pustili se i do podrobnějšího zkoumání tradičních receptů," řekla Schreiberová.

Deset kuchařů z restaurací, které se do akce zapojily, se účastnilo specializovaného kurzu vaření. Hosté mohou servírovaná menu a jejich kuchaře také hodnotit.

„Přes léto nás čeká soutěž ve vaření amatérů. Bude se odehrávat ve stylu oblíbeného televizního pořadu Prostřeno," prozradila jednu z novinek Schreiberová.

Lidé budou moci „ochutnávat" Jeseníky až do konce září. Seznam restaurací i bližší informace o festivalu najdou na webových stránkách www.chutjeseniku.cz.

Autor: Petr Krňávek

14.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Nehoda mezi obcemi Lesnice a Sudkov
1 2

Opilý cyklista nedal přednost. Těžce se zranil

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Furikův hattrick zajistil Jeseníku výhru nad Bohumínem

Povedenou divizní premiéru před svým publikem v rámci této sezóny mají za sebou jeseničtí fotbalisté. Díky skvěle zvládnuté druhé půli jasně porazili celek Bohumína, hattrickem se blýskl Martin Furik.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení