Noc plnou hrůzy prožili manželé Kotíkovi. Ze soboty na neděli pobývali na své chatě v osadě Klepáčov u Sobotína, kde vichr napáchal velké škody.

„V jednu hodinu v noci to začalo praskat. Ve dvě hodiny se ulomila desetimetrová špice smrku a spadla nám na auto,“ ukazuje Ilko Kotík na svůj jen několik let starý vůz.

„Škodu odhadujeme na sto tisíc,“ dodal.

Zloději ve Velkých Losinách
Vloupali se do firmy, natočila je kamera. Nepoznáte je?

Byla jsem polomrtvá strachy

Přesto mohou manželé Kotíkovi mluvit o štěstí. Na sousední chatu se svalily dva statné smrky. Chalupě poničily střechu, masa dřeva a větví zavalila terasu.

„Ležela jsem v posteli a pořád jsem slyšela praskot. Stromy padaly všude okolo. Vršky našich smrků se větrem ohýbaly o pět, šest metrů. Byla jsem polomrtvá hrůzou,“ svěřila se Ivana Kotíková.

„Já jsem se musel ramenem opřít o dveře, abych je zevnitř zavřel. Tak silně foukalo,“ popisuje její manžel.

Ilustrační foto
Velký projekt na podporu turismu dostal stopku. Už podruhé

Následky vichru na Skřítku

Síla větru se naplno projevila na nedalekém sedle Skřítek. Na silnici v úseku mezi motorestem a hranicí kraje vichr shodil několik desítek stromů.

„Hlavní důvod vidíme v tom, že přišla rychlá a masivní obleva, půda byla rozmočená. Drtivá většina stromů byla vyvrácena poryvem větru i s kořeny, klasických polomů bylo méně,“ konstatoval Radim Mamula z firmy SOUS Velké Albrechtice, která má na starosti zimní údržbu silnice.

Cestu museli silničáři uzavřít v neděli ráno. Na odklízení mohli začít pracovat až v deset hodin večer, jakmile se vítr utišil. Do pondělního rána se podařilo padlé stromy z vozovky odklidit. Hlavní tah na Bruntál byl neprůjezdný zhruba čtyřiadvacet hodin.

„Vše jsme konzultovali s hasiči. Ani oni tam nechtěli vjet dříve, než pomine riziko silného větru,“ objasnil Radim Mamula.

Silnici z východní strany lemuje národní přírodní rezervace. Postup v likvidaci polomu proto bude jiný, než v obvykle.

„Silnice, příkopy a manipulační prostor okolo se samozřejmě odklidí. Jinak se kmeny odkorní a veškerá dřevní hmota v národní přírodní rezervaci zůstane k rozpadu,“ objasnil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky Petr Šaj.

Celou neděli měl zavřeno motorest na Skřítku. Ke známé restauraci se totiž nikdo nemohl dostat.

„Jen jsme sem přijeli, vytřeli jsme a zase jsme jeli pryč. Hlavní silnice byla uzavřená ze dvou stran, my jsme se sem dostávali bočními cestami,“ řekl syn majitele motorestu David Sedlačík. Vichr, jako panoval o víkendu, na Skřítku za dvacet let nepamatuje.

Nad penzion se nahnul strom, rekreanti jej museli opustitNebezpečnou situaci zažili v neděli večer hosté v jednom z penzionů v Loučné nad Desnou. Nad objekt se nebezpečně skláněl strom a kvůli silnému větru hrozilo, že budovu zavalí. Třiadvaceti hostům majitel zajistil náhradní ubytování.
Na místě zasahovali hasiči. Nejprve pomohli s evakuací ubytovaných, když byl objekt prázdný, začali řešit zabezpečení nahnutého stromu. „Velitel zásahu vyhodnotil, že nejbezpečnější bude uvázat uvolněný strom ke zdravému,“ uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.
Hasiči zásah zahájili o tři čtvrtě na osm, hotovi byli před půl devátou večer. Práci jim komplikoval silný vítr.

Sobota 17. března 2018. Hasiči odstraňují následky silného větru v Olomouckém kraji
Penzion v Loučné museli evakuovat