Shromažďovali do nich peníze ušetřené za to, co si odřekli v postní době před Velikonocemi. Statisíce korun rozdělí oblastní Charity mezi potřebné. Jsou mezi nimi i lidé z regionu.

Loni Postní almužna na Šumpersku zachránila například rodinu ve složité životní situaci, které náhle došlo dříví na topení, nebo pomohla samoživitelce, která se stará o dvě nemocné děti. Jedno trpí od narození postižením a navštěvuje pobytový stacionář.

„Sama maminka je nemocná a v částečném invalidním důchodu. Těžko si tak hledá práci. Rodina žije velmi skromně, proto jsme k ní přišli s příspěvkem od věřících,“ sdělila Zuzana Nedvědová z Charity Šumperk.

Žena za peníze pořídila věci potřebné pro děti.

„Když jsme jí peníze předávali, byla dojatá. Ne z těch peněz, ale z toho, že ji někdo známý navrhnul jako člověka, kterému bychom měli pomoci,“ dodala charitní pracovnice.

Do Postní almužny přispívají věřící i další lidé z olomoucké arcidiecéze od roku 2009. Loni si v rámci této akce lidé rozebrali přes 26 tisíc kasiček, do nichž nastřádali více než dva miliony korun.

Vizualizace budoucí podoby náměstí v Javorníku.
Javornické náměstí prokoukne. Takto by po opravách mělo vypadat
Vápenka Vitošov
Lom na Vitošově se má zahloubit pod zem